Går det att efterlikna Lysa 100% Aktier?
Sök:

Går det att efterlikna Lysa 100% Aktier?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas

ställde för sedan frågan: Går det att efterlikna Lysa 100% Aktier?

Hej!

Jag har följt bloggen ett tag och blivit mer och mer inspirerad av att låta en större del av mitt sparande förvaltas passivt enligt vad forskningen rekommenderar och likt Lysas inriktning.

Har under helgen haft nöjet att försöka efterlikna en Lysa 100% aktieportfölj med egna fonder i excel. Sparandet avser månadssparade på långsikt.

Lysa investerar enligt följande fördelning. Avgift 0,397%

Går det att efterlikna följande fördelning genom att placera enligt följande nedan eller vilken fördelning av fonder kan man göra?
Avgift 0,287% baserat med avgiften för Nordnet indexfonder

58% Länsförsäkringar Global Indexnära/ Nordnet Indexfond global
20% SEB Sverige Indexfond
12% Länsförsäkringar tillväxtmarknad / Nordnet indexfond Tillväxtmarknad
10% Handelsbanken Gl Småbolag

Följande fördelning har överpresterat Lysa på 3 år & 5 års sikt. Beror detta på felfördelning, felberäkning eller andra faktorer? Kom gärna med förslag och konstruktiv kritik. Se min jämförelse i länk till höger. Lysa jämförelse.

Tanken är att ha minst 50% av mitt framtida sparande i Lysa eller egen fondportfölj som efterliknar Lysa. Har för nuvarande  investeringar i svenska investmentbolag samt Xact högutdelande och är tänkt att fortsätta med detta.
Bör man då ha större fördelning globalt samt mot Asien jämfört med Lysas 20% fördelning mot Sverige i detta fall?

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jonas!

Om du ska fortsätta ha 50% av dina investeringar i investmentbolag och XACT Högutdelande så kommer du inte nå upp till Lysas fördelning, sedan om du väljer att ha de resterande 50% i en fördelning enligt Lysa så får du inte ännu mer Sverige eftersom det också ingår i Lysas fördelning.

Så om du vill köra 50/50 så hade jag gjort en egen portfölj av de resterande 50 men exponering mot globalt samt tillväxtmarknader, kanske en fördelning på 40% global indexfond och 10% tillväxtmarknadsfond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin,

  Tack för svaret. Ponera att jag övergår helt till en egen sammansatt portfölj likt Lysas fördelning. Funkar ovan förslagna fördelning av fonder?

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 2. Vit pil

  Nyfiken fråga. Varför vill du till varje pris följa LYSA?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Hej Nestor,

  Bra fråga. Dels grundar det sig i en teoretiskt övning, kan jag själv skapa en portfölj som är billigare i avgift och har liknande riskspridning som lysa.
  Om svaret blir ja på denna frågan så uppkommer en del intressanta frågeställningar.

  Är det värt avgiften jämfört att investera direkt i lysa?
  Hur har en sådan portfölj presterat historisk mot lysa?
  Ponera att ovan fördelning av fonder är korrekt, varför har lysa underpresterat kraftigt på både 3 års & 5 års sikt. Beror det på lysas ombalansering, eller vilka andra faktorer påverkar?

  Om ovan antaganden är fel, vilka fördelningar är fel, vilka fonder bör isåfall bytas ut, räknefel etc.

  Så frågeställningen och jämförelse med lysa grundar sig mer av en nyfikenhet och en inbjudan till diskussion samt en övning i analytisk tänkande. Det primära är således inte att det måste vara som lysa.

  Hoppas det besvarade din fråga.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 4. Vit pil

  Ok. Jag förstår.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-31 klockan 21:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.