Går det att ha en privat finansiär vid bostadsköp
Sök:

Går det att ha en privat finansiär vid bostadsköp

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sebastian

ställde för sedan frågan: Går det att ha en privat finansiär vid bostadsköp

Vet inte om detta ens är möjligt men har en fundering gällande detta.

Jag tänker ett scenario där en privat finansiär investerar i ett bostadsköp.

Så här tänker jag, jag tar ett exempel då det är lättare att förstå:

Jag och min sambo vill köpa en bostadsrätt i Stockholm och hittar en som kostar 6 500 000 kr.

Vi skulle då vilja att en privat finansiär lägger in 3 250 000 kr (alltså 50% av köpeskillingen).

Jag tänker att man skriver ett avtal där detta blir som ett lån men att finansiären får del av den eventuella vinst som blir vid en försäljning (utan att behöva betala vinstskatt, den tar vi). Vilket ger en bra finansiering. I avtalet ska det även finnas med att finansiären inte kan påverka när en försäljning måste ske eller har rätten att kräva tillbaka pengarna innan en försäljning är gjord.

Däremot är detta tänkt som ett lån så vid en förlust ska fortfarande den totala ”lånade” summan (3 250 000 kr) återbetalas till finansiären.

Ett räkneexmpel vid vinst.

Bostad inköpt för: 6 500 000 SEK

Finanisärs investering: 3 250 000 SEK

Bostad säljs:  9 000 000 SEk

Vinst: 9 000 000 – 6 500 000 = 2 500 000 SEK

Finansiären åter: 3 250 000 + 1 250 000 = 4 500 000 SEK

En ren vinst på 1 250 000 SEK för finansiären.

Dock vet jag inte hur detta skulle se ut lagligt?

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Den springande punkten är väl:

I avtalet ska det även finnas med att finansiären inte kan påverka när en försäljning måste ske eller har rätten att kräva tillbaka pengarna innan en försäljning är gjord.

Varför skulle någon låna dig flera miljoner utan att kunna få tillbaka dem när finansiären själv behöver dem. Du kanske inte säljer din bostad förrän efter finansiärens bortgång.

Jag tolkar ditt resonemang som att ingen ränta ska betalas. Det betyder att finansiären riskerar att få 0 kr i avkastning trots dåliga villkor.

Varför skulle finansiären låna pengar till dig istället för att placera dem på börsen? Det är ju trots allt främst de senaste 20 åren som bostadspriserna har rusat i Sverige.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Menar han Crownfunding?
  En investerare 3 250 000 SEK har inte rätt att stämma försäljning och kräver ingenting. Det är inte olagligt utan overkligt. Jag ska gratulera dig om du kan hitta en investerare/någon vill skriva ett avtal med dig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Avtalslagen tillåter mycket. Om du har hittat en sådan här finansiär så är det bara att skriva kontrakt. Ta hjälp av en jurist så att allt blir rätt.

Se till att ha med en klausul om avdrag för investeringar och underhåll som ni gör.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Undrar om inte Skatteverket skulle ha synpunkter på ett dylikt upplägg och jämställa vinsten med ränta (och därmed skattepliktig), vinsten är ju en kompensation för att man lånat ut pengarna. Det vanligaste är ju att man betalar ränta en gång i månaden eller en gång om året men det finns inget som hindrar att man  betalar ut räntan när lånet förfaller.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-21 klockan 11:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.