Går det att undvika skatt på inflation?
Sök:

Går det att undvika skatt på inflation?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jens

ställde för sedan frågan: Går det att undvika skatt på inflation?

Hej!Såg senaste avsnittet, där ni talade om inflationen och hur man tvingas att betala skatt på något som inte har stigit i realvärde.Min fråga är; Finns det något sätt att bevara sina tillgångars värde utan att betala skatt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

När det gäller villor så registreras köp och försäljningar hos Inskrivningsmyndigheten. För bostadsrätter registreras detta hos föreningen. Vad du  själv hålla reda på är kostnaderna för om- och tillbyggnad samt värdehöjande reparationer. Nu till den goda nyheten.

De flesta villaägare betalar en helt rimlig skatt på sin reavinst.

Låt mig utveckla ämnet. Jans exempel är i och för sig rätt, men hur ofta inträffar detta? De flesta som köper ett hus lånar pengar. Betalar de kontant har de oftast sålt en annan bostad.

Låt mig ta ett exempel. En person köpte ett hus 1980 för 500 000 kr. Egen insats 90 000 kr. Samma hus är idag värt 2 000 000 kr. Reavinst skatten blir 22 procent  mot normalt sett 30 procent på andra reavinster. Under årens lopp har fastighetsägaren fått 30 procent av räntan betald av Staten. Har hen dessutom renoverat huset under tiden har hen fått ROTavdrag.

Uppriktigt sagt då skäms jag när mina generationskamrater gnäller över sin kommande reavinstskatt. Själv kommer jag att betala med gott humör.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Väldigt tydlig förklaring! Något att tänka på. Jag har aldrig tidigare kopplat ränteavdrag och ROT till reavinstskatten.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-13 klockan 15:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.