Går i pension vid årsskiftet
Sök:

Går i pension vid årsskiftet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Margareta

Den här artikeln publicerades 2017-09-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Går i pension vid årsskiftet

Hej

Har pensionssparat i min bank (Swedbank) nu ska jag börja ta ut .

Ska nu göra ett val, vilka papper ska säljas, blir helt ställd. Banken gör det åt mej om jag inte väljer, huar ska jag tänka.

 

Kan man flytta hela summan till ett eget konto,

Det är helt galet att jag ska betala skatt igen på pengar  som redan är beskattade.

Går det att ansöka om jämkning och i så fall vads skulle styrka en jämkning.

Jag ska också betala avkastningsskatt och årsavgift, det blir inte mycket pengar kvar.

Har ett företag som jag tänker fortsätta med kan det påverka på något sätt i positiv riktning skattemässigt

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag antar att du menar att du har ett privat pensionssparande i form av en pensionsförsäkring?

Man kan inte ’ta ut’ hela summan om den överstiger ett prisbasbelopp.(44 800 kr). Men man kan flytta den.

Man kommer inte ifrån skatten på 30% när man flyttar pengarna till t.ex. ett ISK. Dessutom påverkar insättningar på ISK skatten som du sedan betalar där.

Om du är nära pensionen, eller över 61 år kan du börja ta ut pengarna i ett belopp som betalas ut varje månad i ett visst antal år. Även i det fallet betalar man skatt.

Jämkning är ett beslut om ändring av preliminär (A-)skatt som din arbetsgivare ska betala in. Jag vet inte om det finns anledning till det av vad som framgår här. Det finns bra information om det på skatteverkets hemsida.

Om du har inkomst av företaget betalar du F-skatt. Jag tror inte det kan påverka skatten på dina pensionspengar.

Mvh.Eric

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du betalar inte skatt dubbelt upp! När du pensionssparade fick du dra av beloppet i din deklaration och slapp att betala skatt. Det är alltså helt i sin ordning att du nu får betala skatt när utbetalningarna börjar.

Det är svårt att ge råd när man inte vet vilka fonder du har. Swedbank Mixfond pension kan möjligen passa dig. Hälften aktier och hälften räntor. Fonden har dessutom en låg avgift.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-27 klockan 08:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.