Går jag plus på mitt bolån?
Sök:

Går jag plus på mitt bolån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Viktor

ställde för sedan frågan: Går jag plus på mitt bolån?

Hej.

En fråga jag funderat på ett tag nu är om jag faktiskt går plus på mitt bolån.

Tänker att eftersom jag har en ränta på 1.24% och inflationen just nu är 2.4% så borde jag gå 1.16% plus?

Missar jag något?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tar du dessutom hänsyn till att räntan är avdragsgill blir kalkylen ännu bättre…

Nej. Riktigt så enkelt är det inte. Bostadens kostnader består av mer än räntor. De kostnaderna stiger och i många fall mer än inflationen. Se bara på den fasta avgiften för elen.

Dessutom förutsätter du att fastighetens värde skall stiga med inflationen. Det är inte alls säkert. Ett prisfall på 20 procent, eller något annat, slår totalt sönder den uträkningen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tror du missade frågan lite Nestor.

  Med en ränta under inflationen så är det ju faktiskt så att lånet minskar snabbare i värde än vad du betalar i ränta, dvs du går plus på lånet. Sen kan man ju blanda in andra kostnader för boendet, men det ligger nog utanför frågeställningen?

  Dock, med en skillnad runt 1% så kommer det ju ta ganska lång tid innan det gör någon märkbar skillnad. Förutsättningarna ändras ju också hela tiden, så man kan nog inte slå sig till ro och räkna med att lånet betalar av sig själv på detta sätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 2. Vit pil

  Under min karriär har jag träffat ett antal personer som köpt sina bostäder, mestadels bostadsrätter, för dyrt och som tvingats sälja och fått kvar en restskuld. I ett par fall har detta lett till en skuldsanering. Jag tror inte att de personerna köper din kalkyl helt och hållet…..

  Samtidigt har du till många delar rätt. Jag har själv bott i samma villa i snart 40 år, och värdestegringen har varit mycket god. Samtidigt är det lätt att överskatta densamma. Antalet oavlönade arbetstimmar har varit kopiöst stort. Gräsklippning, målning, övrigt underhåll mm.

  Bostadsköp är som en aktieplacering. Vill man göra snabba klipp kan det sluta i katastrof. Långsiktigt är man (nästan) alltid i hamn.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Absolut, jag håller helt med dig i det du skriver, men det var ju inte frågan. Det var ju endast den finansiella aspekten i att ett lån har räntesats som är lägre än inflationen som avsågs vad jag kan se. Sen huruvida det man anväder lånet till är en bra investering är en annan fråga.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-22 klockan 13:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.