Gåvobrev, förskott av arvet
Sök:

Gåvobrev, förskott av arvet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MW

ställde för sedan frågan: Gåvobrev, förskott av arvet

Är det någon här som har erfarenhet av gåvobrev eller ”förskott av arv”?
Hur gjorde ni, vad gällde det för något, gjorde ni några misstag som man kan undvika?

Tack för alla svar

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag känner mig tämligen säker på följande, men är ingen expert: Gåva räknas som förskott på arv, om inte annat framgår av gåvobrevet, så det blir ändå en automatisk korrigering vid arvsfördelning. Om kvarlåtenskapen inte räcker till så att övriga får ut sin laglott (laglott=hälften av vad man skulle ärvt annars), så blir gåvomottagaren återbetalningsskyldig så de övriga får ut sin laglott. Men: Övriga kan alltså bara kräva återbetalning upp till sin laglott. Om övriga fortfarande är underkompenserade jämfört med om gåvan/förskottsarvet inte hade getts, så får de ingen kompensation (återbetalning från gåvomottagaren gäller bara upp till övrigas laglott) .Kan vara bra att tänka på, om gåvan är stor i förhållande till framtida arv.

Trots att gåva räknas som förskott på arv, kan det vara bra att formalisera det i ett enkelt gåvobrev, som de berörda skriver under:”(Gåva x) utgör förskottsarv efter x och y:s gemensamma kvarlåtenskap.

(Om gåvan t.ex. gäller ett hus, annars kan detta stycke strykas!) Vid avräkningen ska värdet av gåvan utgöras av dess marknadsvärde vid gåvotidpunkten, justerat med förändring i inflation.”

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-21 klockan 18:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.