Ge bort aktier i AB till anställda / familj?
Sök:

Ge bort aktier i AB till anställda / familj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marcus

ställde för sedan frågan: Ge bort aktier i AB till anställda / familj?

Hej,

Jag har ett AB. Jag vill köpa ut 49% av aktierna som idag ägs av en extern part. Dessa 49% vill jag sedan skänka till en anställd inom AB, alternativt skänka det till den anställdes fru, vilket är mitt barn.

Kan jag göra detta utan att det medför några skattemässiga konsekvenser för AB eller den anställde/anställdes fru/mitt barn?

Emotser Er respons.

Marcus

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Inga som helst skattekonsekvenser för aktiebolaget. Inga direkta konsekvenser för din närstående heller. Det lär ju bli skatt på framtida aktieutdelningar, men skatten tar ju bara en del av kakan.

Samtidigt tycker jag nog att du skall dryfta detta med en duktig revisor. Inför eventuellt kommande generationsskifte kan det kanske vara intressant att bilda ett holdingbolag och skänka bort de aktierna i stället.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

se upp med gåva eller försäljning till underpris !!!! nära anhörig, eller anställd är inte att leka med

tag kontakt med en bra revisor och dubbelkolla så att du inte går på samma mina som jag gick på!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nu får man ju ett värde, eftersom aktierna innehas av en utomstående part, men visst som jag skrev tidigare, skall givetvis en kompetent yrkesman titta på detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  jag tror att det är det egna kapitalet som styr och inte marknadsvärdet

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-09 klockan 21:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂