Gemensam ekonomi med olika förutsättningar
Sök:

Gemensam ekonomi med olika förutsättningar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

ställde för sedan frågan: Gemensam ekonomi med olika förutsättningar

Vill gärna ha era tankar kring ekonomiskt upplägg för oss som par. Vi är gifta och har barn. Äger en villa och ett fritidshus, varav villan just nu är belånad strax över 70 % pga en renovering. Inga lån tagna på fritidshuset. Vi äger båda husen 50/50 och har lånen 50/50.

Jag får ut drygt 45 000 kr efter skatt och maken ca 13 000 kr och så har fördelningen sett ut under många år. Jag har privat avtalad tjänstepension (dock inte riktigt upp till ITP-nivå) och löneväxlar just nu inget pga nämnda renovering. Maken har ingen tjänstepension men vi sätter över ett par tusen per månad till hans ISK. Vi sparar hela barnbidragen i fonder.

Vi har helt gemensam ekonomi med lönen in på samma konto och kostnader tas från gemensamma konton. Hela min inkomst (och makens) går till våra gemensamma kostnader, barnen, fritid och husen, förutom sparandet som nämndes ovan. Vi har inga enskilda belopp disponera. Det är också jag som sköter huvuddelen av familjeplaneringen med mat, kläder, barnens aktiviteter osv. Jag vill under tiden min inkomst är hög, med bättre planering och struktur, kunna passa på att sänka kostnader och spara undan mycket för att på sikt (ganska kort sikt) kunna jobba deltid alternativt ha en ekonomisk bas för att börja frilansa. Jag vill också ha strukturerat spar för semestrar och guldkant i vardagen. Vi har dock inte kommit igång med något gemensamt framtidssparande och jag har inte använt någon del av vår gemensamma ekonomi för privat sparande.

Nu har de ekonomiska förutsättningarna förändrats genom ett större arv till maken (som enskild egendom), vilket gör att han har ett betydligt större kapital än jag (inräknat pension), men fortfarande samma månadsinkomst. Hur kan vi tänka kring vår vardagsekonomi och fördelning av kostnader och sparande? Samt eventuella avtal för att säkra trygghet om något oförutsett händer.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fördela kostnaderna som tidigare och starta ett gemensamt månadssparande på minst 25% av er nettoinkomst för guldkant på pensionen eller att gå i pension några år tidigare. Efter arvet kanske din man inte behöver ha ett extra sparande längre. Spara det gemensamt istället. Öppna ett konto för semesterpengar där ni sätter över en rimlig summa var månad.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Arv ser jag som enskild ägo som ej bör delas.

Tänk om någon av er skulle få något oersättligt som den andra vill sälja? Hur ska ni göra då? (tex någon fin gammal ring, roxel klocka, bil)

Om man delar på pengar så hur ska man dela på sådant?

Mvh

Philip

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ett större arv kan vara kontanter eller exempelvis del i en hyresfastighet. Det behöver inte vara gamla smycken. Själv ärvde jag en del i en jordbruksfastighet som enskild egendom.

  Hur skulle du känna dig, om du i princip själv byggt upp en förmögenhet till dig och din partner, om din partner får ett kapitaltillskott i form av enskild egendom? Speciellt om man skulle skiljas.

  Att frågeställaren skulle spara till sin man fortsättningsvis känns tveksamt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Är man gifta så anser jag att ALLT är gemensamt, dock vid eventuell bodelning så tillfaller den enskilda egendomen/gåvan den parten. Tvisten, om det blir någon, kan jag tänka mig bestå i värdeökningen på exempelvis stort kapital som investerats eller liknande som ursprungligen var enskild egendom.

  Ett gåva given som enskildegendom och som använts till att amortera av huset som sedan gått upp i värde, kanske man väljer att räkna upp så att andelen som amorterades motsvarar husets procentuella värdeökning vid bodelningen.
  Bäst är väl som har nämnts i något avsnitt att investera i äktenskapet så det håller…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  KalleT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är ju egentligen omöjligt att svara på hur ni ska göra. Vad som är rättvist kan bara ni besluta. Man kan tänka såsom att det verkar orimligt att du ska dela all din lön med din partner men den inte ska dela med sig något av sitt kapital. Å andra sidan kommer era pensioner skilja stort. Ett sparande på ISK är inte hans egna pengar vid skilsmässa om ni inte har äktenskapsförord.

Om man vill kompensera finns olika sätt. Äktenskapsförord där du sätter av eget sparande för att kompensera är ett alternativ.

Tjänstepension ingår som jag förstått det inte i bodelningen vid en skilsmässa så att du börjar löneväxla ett rimligt belopp är ett annat.

Men ni måste ju först vara överens om vad som är rättvist för er innan det går att veta hur ni ska göra praktiskt. Man måste också väga in många andra aspekter än det rent ekonomiska.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

För att det ska bli lite mer ”rättvist” föreslår jag om nu maken inte helt sonika slänger in arvet in i det gemensamma att ni dels fimpar det lilla sparandet och dels att du löneväxlar fullt ut. Och sen får ni jämka sedan vad det blir för utgifter.

(ponera att han löser in hela huslånet för sina pengar så har du då blivit sponsrat och då blir det andra förutsättningar. Ni har ju gått från ojämlik inkomst till mer jämlik)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-07 klockan 10:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂