Gemensamt konto avanza/ISK konto?
Sök:

Gemensamt konto avanza/ISK konto?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henrik Star

Den här artikeln publicerades 2017-09-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Gemensamt konto avanza/ISK konto?

Hej !

Jag och min Fru har fått intresse för aktier och fonder. Vår sparhorisont ligger på 15-20 år och därför tittar vi extra noga på den ”globala barnportföljen”.

Vi har gemensam ekonomi och frågan blir då, är det vettigt att skapa varsitt konto och liksom spara båda två? Eller är de mer vettigt att faktiskt ”klumpa ihop” vårat sparande. Känns fel att exempelvis köpa ”länsförsäkringar global indexnära” fonden ,på varsitt håll. Alltså samma fond på varsitt konto. Är inte de att ”bryta” själva ränta på ränta konceptet? Eller är de kanske vettigt att sprida våra investeringar i olika fonder? Och på så sätt få ökad riskspridning ??

Mvh Henrik/Helena

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ränta-på-ränta effekten blir totalt sett den samma oavsett hur mycket man slår ihop eller splittrar ett sparande i exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära, så det är inget argument för att lägga ihop sitt sparande på samma konto eller splittra det på flera.

Det går inte att samäga ett ISK-konto, som om ni vill spara på samma konto måste kontot trots det stå på enbart en av er.

En fundering dock, snarare än ett påstående – eftersom jag saknar relevant kunskap om skattejuridik:
Det skulle väl under vissa omständigheter kunna bara bättre att köra på varsitt konto så att båda kan kvitta utgiftsräntor mot skatten på Investeringssparkontot.

Eller? Någon som vet bättre får gärna komplettera.

Att sprida sina investeringar i olika fonder för att få riskspridning är bra. Avanza tjuvtittar på sina kunders portföljer och de brukar påstå att deras statistik visar att de som har 7 eller fler fonder får bättre riskjusterad avkastning.

Men Länsförsäkringar Global Indexnära är en bra basfond, och man kan komplettera med fler fonder när man känner att man är mogen för det.

De första enkla kompletteringarna jag kommer att tänka på är några 10-tal % Sverigefond för att minska valutarisken (exempelvis Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Avanza Zero, SPP Aktiefond Sverige A eller XACT Högutdelande) och kanske 5-15 % tillväxtmarknadsfond eftersom Länsförsäkringar Global Indexnära bara täcker de etablerade marknaderna (exempelvis Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära eller Swedbank Robur Access Asien).

Sedan kanske man vill ha lite kryddor i portföljen i form av aktivt förvaltade fonder. Och så läser man att småbolag kan ge bättre avkastning på sikt, och så köper man lite av dessa dyrfonder. Och till slut sitter man med en portfölj där man tappar överblicken på grund av alla fonder, och kanske upptäcker att de som nöjt sig med enklare väldesignad portfölj fått rätt bra avkastning i alla fall.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Thomas för de snabba svaret !

  Väldigt tacksam !

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Star
 2. Vit pil

  Du har 30 procent avdragseffekt på dina låneräntor. Du har 30 procents ränta på din schablonintäkt på ditt ISK. Dessa kvittas mot varandra, men ger ingen utökad skatteffekt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-29 klockan 19:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.