Gemensamt pensionsspar?
Sök:

Gemensamt pensionsspar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Gemensamt pensionsspar?

Hej!

Bakgrundsinfo: Vi är gifta sen några år tillbaka och vår familj består nu av två små barn (inga andra finns med i ekvationen) och vi har fullt ut en gemensam ekonomi och bor i vår samägda villa.

Vi har tidigare haft både barn- och pensionsspar i olika ISK. Barnen hade egna och vi hade varsitt. Efter en hel del lyssnande avslutade jag mitt ISK och avslutade mitt samt barnens månadssparande (godkänt av frun) och har flyttat dessa till Lysa där jag har min pension i ett konto, och barnen har ett gemensamt konto. Både barnens konton samt alla övriga (buffert-, mellanrisk-, renoverings- och passiva kontot) är på min sida.

Min fru är egentligen intresserad av sparandet och har lyssnat och är med på det som sägs i podden, men har varken energin eller lust att sitta och fippla med överföringar, excelberäkningar, månadssparande etc och ha koll på allt. Hennes pensionssparande ligger således kvar på bankens ISK.

Finns det någon nackdel med att flytta över hennes sparande till mitt Lysakonto och att vi där har ett gemensamt pensionssparande?
Det är ju enkelt att skapa ett konto till för hennes del, men känns som att det blir många konton till slut och lite lättare att överblicka om vi har ett gemensamt. Vi är ungefär lika gamla och kommer säkert försöka gå i pension någorlunda samtidigt. Målsättningen är ju ändå att detta pensionssparande ska tas ut gemensamt och leva av gemensamt. Precis som att barnsparandet är gemensamt, då det skulle kännas orättvist likt för Jan att den ena skulle kunna få betydligt mer vid 18 års åldern, så skulle det kännas lite orättvist att den ena av oss har massor av pengar i sitt privata pensionssparande medans den andra har väldigt lite.
Finns det några risker med gemensamt pensionsspar? Är det något jag missar?
Om vi skiljer oss ska ju ändå alla pengar på mitt konto delas upp?
Om jag eller frun dör så ärver ju den som lever allting och barnen ingenting?

Vänliga hälsningar
Fredrik

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Livet är inte bara död eller skilsmässa. Står pengarna på ditt konto kan du ju köpa en lyxbil, skänka pengar till en eventuella älskarinna eller vad som helst.

Personligen skulle jag aldrig av rent principiella skäl överlåta mitt sparande till min frus ISK. Detta trots ett äktenskap som varat i decennier….

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nej, det är sant. Men då har man ju andra problem i sitt förhållande. I så fall ska man ju dela upp allt sparande på två isf? Både för barn och den gemensamma budgeten?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Det som är de fina med privatekonomi i ett förhållande, man gör som man tycker fungerar bäst, finns så otroligt många olika sätt att ha en gemensam ekonomi på.

  Visst kan det vara enkelt att lägga ihop era ekonomier helt och där med sparandet också, men då, för din frus säkerhet, se till så att allt juridiska säger så att det är hennes pengar också och inte bara dina om ni skulle bli osams av någon anledning.

  Jag själv hade delat upp sparandet på två, men isåfall hjälpt min fru att lägga upp ett sparande och när jag väl gör min ombalansering så hade jag även tagit hand om fruns. För dig så blir det inte så mycket extra jobb.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Samma här!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  Tack för svaren! Jag tar med mig de extra synvinklarna och diskuterar med henne.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-05 klockan 06:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.