Gemensamt sparande
Sök:

Gemensamt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: Gemensamt sparande

Vad rekommenderar du? Jag och min fru vill starta ett gemensamt sparande. Målet är att ha pengarna för att kunna göra saker gemensamt, antingen på tu man hand eller hela familjen. Vad är bäst, att starta ett ISK eller att ha pengarna på ett sparkonto?

Sparkonto på Avanza går inte äga tillsammans så vilka andra sätt finns och vad rekommenderas?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vilken typ av sparande ni ska ha beror ju på vilken tidshorisont ni har på sparandet. Om det ska användas till t ex husköp inom 2-3 år är ju rekommendationen att ha pengarna på ett sparkonto eftersom man vill undvika större svängningar på börsen – över tid kommer börsen sannolikt att gå upp, men på 2-3 år kan den gå kraftigt ner.

Det är ju också beroende på om ni sparar till en buffert eller redan har det – en buffert bör i min mening vara tillgänglig och inte på börsen (om man behöver pengarna kan man ju då bli tvungen att sälja av innehav vid ett mindre gynnsamt tillfälle), medan återigen, ett långtidssparande bör vara på börsen för bästa utveckling.

Eftersom ni är gifta så delas pengarna lika mellan er vid skilsmässa, och tillfaller den andre vid dödsfall, även om det står i den enes namn på t ex Avanza. Man kan ju annars tänka sig ett upplägg där ni har varsitt Avanza-konto och sätter in lika mycket på varje. Jag och min man har varsitt Avanza-konto, men det är snarare för att de är lite olika inriktning (vi kör mer fonder, samt barnspar, på mitt, och han har aktier) och för att vi båda tycker att det är kul. Eftersom vi kan varandras lösenord till Avanza spelar det ingen större roll, och vi litar ju på varandra. På Länsförsäkringar och SBAB har vi gemensamma bankkonton för sparande som vi båda kommer åt.

Med tanke på att du skriver att ni vill kunna ”göra saker gemensamt” låter det som en förhållandevis kort sparhorisont, och sammantaget blir det ju då att det sannolikt är bättre att ha de pengarna på ett sparkonto. I den bästa av världar sätter ni av lite pengar till ett betydligt mer långsiktigt sparande också, för att ha t ex till pension.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-25 klockan 18:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.