Gemensamt sparande i fondrobot?
Sök:

Gemensamt sparande i fondrobot?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Gemensamt sparande i fondrobot?

Hej,Jag och min fru undrar över en sak. Vi vill investera i en fondrobot som ni tipsar om hos Lysa. Bland annat till barn och för framtida mål. Vi vill båda kunna ha tillgång till överföringar och kontroll på kontona på Lysa men detta verkar inte vara möjligt?Hur gör ni som har delad ekonomi och om båda vill ha full insyn i investeringarna? Det bästa sättet för bäst avkastning borde vara att investera i en gemensam portfölj än i två olika konton till samma mål (ex barnportfölj).Då det är både mina och min frus pengar verkar det konstigt om bara den ena parten har tillgång till alla portföljerna. Har ni några tips och tankar kring ovan?Tack på förhand!

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Problemet är att det fondportföljen hos t.ex Lysa är ett ISK. Och de är personliga.

Vad det gäller avkastningen spelar det ingen roll om ni har alla pengar samlat på ett ställe eller fördelad över flera konton. Det blir sak samma.

Jag tror ni kan faktiskt få till vad ni är efter. Det låter krångligt men det behöver inte vara så. Fördelen med fondrobotar är att ni skippar balansera osv.. och så snart som pengar sätts in på konto så investeras dessa automatiskt vid näst möjliga tillfälle enligt fördelningen som ni har valt. Så man överför pengar och klart!

Om ni skapar varsin Lysa konto och sedan både väljer på samma fördelning aktier/ränta (80/20 eller 70/30, eller..). då blir det bra. Sedan överför ni exakt samma belopp varje månad på samma datum från ert gemensamma bankkonto till både lysakonton. Visst kan ni inte se på varandras konto men värdet borde vara en exakt lika. Logger du sedan in på ditt eget konto så vet du att din fru har exakt samma belopp på hennes.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har haft samma fundering som TS Martin men har ingen bra lösning. Har varit i kontakt med Lysa i ärendet och de svarade enl följande:

”Kul att ni är intresserade av att bli kund hos Lysa! Ett Lysakonto som öppnas av en privatperson är ett investeringssparkonto (ISK).
ISK-konton kan endast ha en kontohavare och det är därför inte möjligt att samäga
ett Lysakonto. Vi hoppas dock att vi framöver ska kunna erbjuda en fullmaktsinloggning så att du kan ge
din sambo fullmakt att logga in och se ditt/ert konto men inte göra några ändringar. När det kan vara på plats vet vi inte riktigt idag.”

Fler får gärna begära fullmaktsinloggning från Lysa så kanske de prioriterar att lösa det.

Vänlig hälsning

Oskbollen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad är problemet? Fondförmögenheten är lika stor om den fördelas på ett eller flera konton. Därmed blir ju den totala avkastningen lika stor oberoende av hur många konton som finns.

Om du tänker efter, varifrån skulle de pengarna komma ifrån som skulle ge överavkastning om sparandet skulle placeras på bara ett konto?

Om du fortfarande inte hänger med på resonemanget, så använd en räknesnurra och räkna själv. Då ser du att avkastningen blir lika stor, oberoende av antal konton.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Problemet som kvarstår är den första frågan, att kunna placera gemensamma besparingar på Lysa på ett sätt så att båda personerna i första hand kan logga in och se kontot, i andra hand att båda kan göra förändringar och uttag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Här man samma fondrobot och sparar likadant är det ju inga problem.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vi har en aktieklubb. Sju medlemmar. Alla vill kunna se och följa utvecklingen osv. Fanns ingen bättre lösning för oss än att öppna ett aktie/fondkonto på Avanza. Problemet blir väl skatten. Man skattar på alla utdelningar direkt och även på alla vinster vid försäljning. Helt transparent men dåligt pga skatten.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Efterfrågar också möjligheten till samägda ISK (inom äktenskap) eller åtminstone möjligheten till fullmaktsinloggning.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vill du införa samägda ISK får du försöka påverka våra politiker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-13 klockan 18:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂