Gemensamt sparande
Sök:

Gemensamt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna Bjärnström

ställde för sedan frågan: Gemensamt sparande

Min man och jag ska gemensamt spara till ett sommarhus som vi ska bygga om ca 3-5år. Vad rekommenderar du/ni för sparsätt?

Har annars sparande i ISK, ett för framtiden och ett för pensionen var men till detta skulle vi gärna ha något gemensamt.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att sparhorisonten är alldeles för kort för att lägga sparpengarna på börsen; pengar som du/ni villl använda till ett speciellt mål om 3-5 år. Börsen kan krascha/backa rejält och det är ju inte säkert att ni får tillbaka de pengar ni investerat. Banker med pytteliten ränta är inte roligt, det kan jag ha förståelse för men det kan faktiskt inträffa att ni är tvingade till att köpa sommarhuset om 10 år istället för 3-5 år ifall börsen drastiskt faller under er spartid.

Om sommarhus om 3-5 år inte är väldigt viktigt, skulle jag personligen kunna ha en del av pengarna på börsen med brasklappen att jag kanske får köpa sommarhuset flera år senare än beräknat.

Kanske kan ni överväga att ha t ex 25-30% aktiefonder och resten i räntefonder (eller ha dessa på en bank med insättningsgaranti samt får lite högre ränta än storbankerna).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-18 klockan 10:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.