Genererade portföljer av Avanza
Sök:

Genererade portföljer av Avanza

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johanna S

Den här artikeln publicerades 2017-07-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Genererade portföljer av Avanza

Jag har tänkt att börja fondspara (sikt: ca 5-6 år) så fort jag nått mitt buffertmål. Jag har kikat runt en del på sistone och har tex kikat på Avanzas ”balanserade” portfölj som automatiskt(?) genereras utifrån rangordning efter högsta möjliga rating från Morningstar i kombination med lägst förvaltningsavgift.

Vad tycker du om denna? Vet du något om den?

Upplägget är:

  • global 30%,
  • tillväxt 10%,
  • Sverige 20%,
  • långa räntor 20%
  • korta räntor 20%.

Vågar man spara i fonder trots bostadsbubbla (jag har nyss köpt bostadsrätt i stockholms innerstad, dock bara belånad till under 50%), kommande räntehöjningar, världssituation, USA m.m? Hur påverkas fonderna av det?

Tack för en jättebra blogg!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Johanna,

Ja, jag kan absolut rekommendera Avanzas portföljgenerator och den balanserade portföljen. Den är ju väldigt lik min egen nybörjarportfölj. Det bästa du kan göra kring fondsparande är att fondspara regelbundet och ignorera hur omvärlden ser ut. Det kommer alltid vara moln på himlen och de flesta som försöker förutse eller förutsäga hur det ska gå förlorar på det bara i längden. Det går nämligen inte att förutse framtiden.

Fonderna kommer följa världsmarknaden och den kan gå ner uppemot 30 procent, men det är inget konstigt och det är därför regelbundet månadssparande är så bra, då du får fler andelar när det är billigt.

Lycka till med ditt sparande!

Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-30 klockan 20:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.