Genomsnitt vs olika Index?
Sök:

Genomsnitt vs olika Index?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Genomsnitt vs olika Index?

Hej Jan,

Jag lyssnade nyligen på avsnitt #145 angående aktiv förvaltade fonders möjligheter att slå index och har en invändning. Jag menar att genomsnitt och index kan vara helt olika.

Ni talar om genomsnitten för aktiva och passiva fonder och att den genomsnittsliga förvaltaren rent matematiskt måste hamna på genomsnittet. Jag håller med om det. Men.. genomsnittet för aktiva fonder kan ju mycket väl avvika från index. Den aktiva förvaltaren som på ett seriöst sätt vill försöka överprestera jämfört med OMXS30 bör ju försöka att hitta intressanta och undervärderade bolag som inte ingår i detta index. Sen att en del aktiva fonder har nästan samma innehåll som motsvarande indexfonder är en annan fråga.

Tydligaste skillnaden blir förstås med fonder som har en särskild inriktning, exempelvis Ny Teknik, där det sker ett aktivt val och motsvarande index saknas (så vitt jag vet).

Jag skulle gärna vilja höra ett vidare resonemang i podden eller läsa dina kommentarer på detta och om du har argument för att slutsatserna ska bli desamma även när dessa invändningar beaktas?

För övrigt angående din förklaring med att vanlig normalfördelning inte lämpar sig för aktiemarknader utan att det då är bättre med ”fat tail”, då försod jag exakt vad du menade med att det ”osanolika är mer sannolikt..” För de som förstår normalfördelningen så tänker jag att den beskrivningen inte kan missuppfattas. Tack för det.

 

Mvh!

 

/Per

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag håller med att den genomsnittliga förvaltaren rent matematiskt måste hamna någonstans runt genomsnittet. Men tyvärr är de flesta förvaltare sämre (några av dem till och med mycket sämre) än den genomsnittliga förvaltaren, och därför hamnar de under genomsnittet för det mesta (ibland kan de ju ha lite tur de också). Sen finns de några få riktigt bra förvaltare – i alla fall i Sverige – som konsekvent överpresterar mot index, men eftersom de är så få presterar genomsnittet av alla förvaltare förklarligt nog något sämre än index.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om en fond investerar utanför OMXS30 är det väl inte relevant att jämföra med OMXS30?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Om man inte avviker från index är det omöjligt att slå index.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-22 klockan 13:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.