Gifta - en eller två nybörjarportföljer
Sök:

Gifta – en eller två nybörjarportföljer

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Gifta – en eller två nybörjarportföljer

Hej,

Bakgrund:

Har kört nybörjarportföljen ett år nu och tänkte göra en ombalansering enligt avsnitt #83. Jag och min fru har varsin portfölj samt att vi genom en försäljning tänkt sätta in ytterligare 100 ksek var.

Fråga:

Är det bättre att slå ihop det till en portfölj, då vi ändå sparar i exakt samma fonder, så att vi kan dra nytta av effekten av ett större värdeinnehåll? Då vi är gifta så det finns inget mervärde i att ha varsin portfölj vilket jag annars kan tänka mig kan vara en rekommendation till att ha varsin portfölj.

Anledningen till min fråga är att när jag testar ränta-på-ränta räknaren så gör det ingen skillnad i slutändan att månadsspara i två portföljer eller en portfölj med samma ingångsvärden, ex. 2*1000kr eller 2000kr och fast summa på 2*100 ksek eller 200 ksek.

Måste missförstått något och tacksam för all input som kan hjälpa förklara :-)

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

” Dra nyttan av effekten av ett större värdeinnehåll”?!  En sådan effekt finns inte.

0.5 plus 0.5 blir 1.0  och inget annat. Det är totalsumman som räknas. Självklart är det ingen skillnad på en portfölj på 2000 kr eller två portföljer a 1000 kr vardera.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Johan!

Tyvärr finns det ingen extra effekt att ha det i samma portfölj.
Därför skulle jag rekommendera er att göra vad ni känner är bäst, kommer ni alltid vilja placera exakt likadant?
Om inte så bör ni ha det delat, har ni skrivit något äktenskapsförord som gör så att vissa delar av er ekonomi inte räknas in i äktenskapet?

Jag ser inte att det skulle göra någon skillnad för er att ha delat eller gemensamt, förutom om ni inte vill placera på exakt samma sätt.

Hoppas ni kommer på hur ni vill spara!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fått för mig att man skulle få en effekt av ju större belopp man sparar men tydligt att så är det inte :-)

  Finns en poäng att fortsätta hålla det delat så kan man enklare göra olika investeringar i framtiden.

  Tack för snabbt svar!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om man någon gång i framtiden blir osams men ändå vill jobba på att få ihop det igen så är det bättre att ha sparat på varsit konto för då blir pengarna som är sparpengar inget som gör det hela sämre.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  håller 100% med. Handlar inte om att vara egoistisk. Man måste alltid tänka på sitt eget bästa trots sin situation

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jeppe

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du handlar med courtage i ETF:er eller direkt i aktier så finns det en poäng att slå ihop det i och med att du bara behöver betala ett courtage istället för två. För vanliga fonder spelar det ingen roll, det är en av de inbyggda huvudfunktionerna hos en fond att man går ihop flera människor och tillsammans betalar förvaltningen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-20 klockan 15:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.