Global eller USA som bas?
Sök:

Global eller USA som bas?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David N

ställde för sedan frågan: Global eller USA som bas?

När jag läser om att spara och investera (på engelska) så säger dom alltid att man ska lägga allt i ett S&P 500 fond.USA gör bättre av sig än globalt. USA går ner mindre, och upp mer. S&P 500 är tillräckligt diversifierad, då den globala världen behöver varann för att producera. Hela marknaden/världen brukar följa ungefär samma trend. Producerar inte Kina, så gör inte USA det heller, och tvärt om.Just nu kör jag 80% globalt, och 20% Sverige, men har funderingar om en USA fond nu.Hur tänker ni om det här? Kommer en globalfond någonsin slå USA? Om globalt är så mycket sämre, varför har inte ni andra USA istället?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

USA har presterat bäst senaste decenniet. Men under det decennium som föregick det underpresterade S&P500.

Det går inte att veta vilket som går bäst nästa 10 år. Därför man brukar rekommendera global exponering. Även för amerikaner.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du har redan fått ett bra svar av ML, men jag passar på och frågar dig….

 

Varför har du 20% i ett land som motsvarar ca 1% av den globala börsen? Dvs en mycket hög koncentrationsrisk.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Har för mig att Jan sa att sixrx-index är högrisk och kan avkasta mer än globalfonden. Dessutom har Jan 10% Sverige själv. Tanken är att om man investerar mindre än 20% av totala beloppet i något, så bidrar det inte mycket till portföljen, och då kan jag lika gärna ha 100% globalt. Följer själv inte Jans portföljer då jag inte tror på att Asien avkastar mycket.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David N
 2. Vit pil

  Coronavirus!
  Har du din lön i svenska kronor och ditt sparande i dollar så tar du en valutarisk. Varför tror du Lysa har en övervikt i svenska kronor för svenska sparare?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Nestor:
  Valutarisk är även valutachans, det jämnar alltid ut sig över tid.
  Tycker du valuta”risk” i sig är motivator nog att övervikta (dvs vikta bort från globla index) så pass kraftigt? Home bias.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Coronavirus

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-07 klockan 17:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.