Global fonder vs marknadsfond?
Sök:

Global fonder vs marknadsfond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Skrips

ställde för sedan frågan: Global fonder vs marknadsfond?

 

Hej

Är global fonder verkligen bra  att spara i?

Om vi förenklar verkligheten och antar att världen består av tre marknader som är fördelade enligt nedan

Usa 40%

Europa 30%

Asien 30%

Är det verkligen bäst att investera i en global fond eller hade en marknadsfond uppdelning varit bättre?

Jag kanske inte förstår hur en ev omfördelning I en global fond fungerar men i min värld vore det inte bättre att äga specifika marknader för sig enligt nedan:

Säg att Europa och Asien går upp men USA går ned.  I en global fond så skulle effekten kanske bli +-=0 (?) men hade man ägt marknaderna separat hade man antingen kunnat sälja av Europa och / eller Asien vid behov av pengar eller själv ombalanserat för att sälja Europa och / eller Asien för att köpa USA vid en nedgång?

Eller är balansen i en global fond redan förutbestämd, så att går marknaderna ned och upp så fördelas detta om automatiskt? Och därmed är det samma sak som om man äger specifika marknader?

Tack för er hjälp!

Skrips

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Globalfonder är ett bra alternativ att spara i, citat från Jans artikel om Bästa fonderna 2018:
”Att investera i en globalfond har både fördelar och nackdelar. Den största fördelen är att du får den lägsta risken inom tillgångsslaget aktier. Det märks också genom att de flesta globala fonder har den lägsta risken av aktiefonder på den europeiska  KIID-riskskalan på 5 av 7. Den andra fördelen är att många av de största bolagen går med vinst, vilket innebär att de är i en mogen fas, vilket gör att de inte svänger så mycket i värde, varken upp eller ner. Du får sällan de stora vinsterna med global fonder, men du utsätter dig inte heller för några större förluster heller.”

Gällande andel av olika geografiska marknader tar vi citat från samma artikel:
”Ett misstag jag gjorde i början var att jag trodde att en globalfond investerar ungefär lika mycket i alla delar av världen, men det stämmer inte. Det är viktigt att veta att en globalfond fördelar sina pengar i förhållande till storlek på de olika börserna runt om i världen. Då den amerikanska börsen är störst, hamnar ungefär 50 % av pengarna i amerikanska aktier. Därefter sker fördelningen med ca 20 procent i Europa, 10 procent i Japan och Asien och därefter fördelas de sista 10 procent på resten av världen och Sverige står för ca 0.8 procent.”

Eftersom USA är den största marknaden, med störst företag blir det den största andelen. Balansen brukar, som du säger, vara förutbestämd och balanseras om per automatik. Sedan så kan det finnas andra modeller som vissa fonder använder sig av, men denna ombalansering är standard.

Hälsningar
Elin

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-10 klockan 15:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.