Global indexfond vs att härma en sån med regionfonder
Sök:

Global indexfond vs att härma en sån med regionfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Global indexfond vs att härma en sån med regionfonder

Har flyttat mitt tjänstepensionssparande till SPP och sitter och klurar på hur jag ska lägga upp det. Har sett att deras regionfonder har billigare avgift än deras Globalfond. Testade att efterlikna globalfondens geografiska uppdelning med dem och kom fram till att jag både får en billigare avgift och ett bättre resultat. Den borde också ge fler företag i portföljen och större riskspridning.

Har jag missat någon nackdel med att göra så eller är det ett bra sätt att krama ur några extra procent till pensionen?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag kör numer 100% globalfonder. SPP:s sktiefond Global är bra. Har du ITP ligger avgiften på 0,18% och när jag baktestade den från 2013-06-30 så gav den ett snitt på precis strax över 8% per år. Fördelen är att den sköter sig själv och du slipper ombalanseringen varje år.

Om du verkligen ska se vad skillnaden blir så ska du skapa en avancerad portfölj på morningstar och lägga in alla fonder och lägga in alla månatliga insättningar fördelat på respektive fond. Det tar sin tid att göra. Först då kan du se hur stor skillnad i reda pengar det blir på riktigt.

När jag baktestade SEB Etisk global, Länsförsäkringar Global indexnära och SPP Aktiefond Global så landade alla tre på mellan 8,0% och 8,17% per år.

Jag gjorde så att jag lade in transaktioner från 2013-06-30 och varje månad fram till sista november i år.

SPP har ökat med 35,3%, SEB med 36,0% och LF med 36,1%.

En annan fördel är att det är lätt att växla delar av innehavet till ränta om man blir nojjig bär det skakar och sedan bara byta tillbaka. Om du har flera fonder blir det ett himla räknande och trixande innan du har lagt till t.ex. 20% räntor. Med en globalfond är det bara att byta till 80 global och 20 SPP Obligationsfond som kostar 0,09% i ITP, eller vilken fördelning man nu vill.

Jag kommer själv välja min ITPK till SPP och 100% global.

Om du inte har rabatt på avgiften så skulle jag ändå välja deras globalfond.

Hur har du gjort med dina PPM-pengar? Ligger de i AP7-såfa? Om de gör det så ska du göra likadant med din tjänstepension. AP7 är en globalfond, förvisso med hävstång, men principen är densamma som för SPP global.

Vilka andra regionfinder har du valt och vilken fördelning?

Nyfiken!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag kan tillägga att jag har gamla tjänstepensioner som ligger vilande på ca 520’ och har placerat allt i en enda fond, LF Global indexnära. Om de ökar med i snitt 8% är de värda ca 3 miljoner om drygt 20 år. Jag behöver inte göra någonting, bara låta de ligga där.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Krånglet när man ska ändra i sparandet är helt klart att tänka på. Nu när jag precis börjat är det rätt kul att räkna runt och hitta fördelar. Men jag får anta att det inte säkert blir lika roligt nästa gång jag ska leta.

  Jag använde SPP fonderna för USA, Europa, Japan och Emerging markets. Med rabatt har de 0,12% avgift vardera utom Emerging Markets som har 0,31. De gick att vikta nästan likadant som globalfonden. Det som försvann var bara större delen av Australieninnehaven i stort sett. Även branschfördelningen blev likvärdig. Enda regionfonden som får större andel är SPP Sverigefonden. Mest för att det känns rätt att ha pengar i näringslivet som indirekt finansierar min välfärd.

  Men som sagt, jag får ställa de ca 2.5 promille i avgiftsvinst jag får mot Globalfondens enkelhet. Men värt att notera är att kombon av regionfonder faktiskt presterade någonting runt 10% enheter bättre senaste fem åren. Den har faktiskt legat nästan i linje med MSCI-worldindexet (Dock med hjälp av Storebrand Global Multifactorfonden) vilket är indexet som SPP Globalfond vill följa men inte lyckas nå. Dessutom bör det bli ett antal fler företag i portföljen, även om det obegripligt nog står att det blir färre i SPPs egna portföljjämförelse. Får testa det här på Morningstar och se om är blir tydligare!

  Så funderar jag på att lägga till 10-15% i Storebrand Global Multifaktor, aktiv globalfond. Tanken är att sprida pengarna lite utanför indexsparandet också. Om alla sparar index borde de företagen bli felvärderade och jag kan tänka mig att det ger vissa risker och osäkerhet. Ser det som en sorts riskspridning. Men framförallt verkar det vara en bra fond som har en bra rabatt på SPPs ITP.

  Öhmans småbolagsfond har funnits i tankarna av liknande skäl. Stora företag måste inte alltid klara sig bättre. Ericsson och Nokia kan man ju tänka på och nu får vi se hur HM ska lösa problemet med att världen ständigt förändrar sig. Men får se om jag tar med den redan idag eller väntar med den.

  SÅFA blir det på PPM. Inte minst har den här bloggen gjort tydligt att den är i en egen klass. Skillnaden mot SPP ITP är att jag genom fem fonder med samma förvaltare kan få lite lägre avgift, lite bättre avkastning och lite mera riskspridning till priset av lite krångel någon gång om året. Och det var egentligen ingen raketforskning i mitt urval. Det var en enkel formel. Globalfonden har 55% Nordamerika. Då tar jag 55% USA fond (sorry Kanada) etc. Emerging markets motsvarade förvånande väl ”resten av världen”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag höll också på i somras. Kul några månader, men man ser efter ett tag att globala fonderna gör ett bra basjobb. Det är skittråkigt, men ett billigt sätt att få medelrisk i något som ska växa länge och en bra stabil avkastning utan krångel.

Jag bytte rätt friskt mellan olika fonder och fördelning. Byggde Excel-snurror som räknade och mixtrade. Efter 3-4 månader lade jag mig platt för 100% global.

På samma sätt som ”alla” säger att det är svårt att slå index så tror jag det är lika svårt för vanliga hobbysparare att slå en globalfond genom att själv sätta fördelning med olika regionfonder.

Sen hade jag skippat Storebrand Multi. Den kostar ju mer, men tillför ingenting.

Hoppas du hittar en väg som passar dig och som du gillar. Jag har hittat min.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja tack för synpunkterna. Alltid bra att få feedback på ens idéer! Det känns fortfarande kittlande att pröva om jag tänkt rätt. Men om det är lika roligt att tvingas gräva sig igenom samma siffror varje år sen vet jag inte. Kan vara bäst att välja det lättare alternativet på ”måsten” direkt för att slippa ha ytterligare en sak som måste göras hängandes i bakhuvudet. Med tjänstepensionens långsamma affärer finns ingen anledning till brådska iaf. Det finns tid att både tänka före och ändra i efterhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 2. Vit pil

  Fredrik!
  Jag delar i grunden din åsikt. Dock är jag obekväm med den stora andelen placeringar i USA. Landet består förvisso av femtio stater, men har bara en president och en riksbankschef.
  I mitt privata sparande avser jag att koncentrera mig till ett så litet antal fonder som möjligt. Förutom någon Sverigefond lär det bli SPP Global. För att få ner USAandelen funderar jag på SPP eller LFs Tillväxtfond. Har du några synpunkter?

  Erik. Du får gärna ha synpunkter du med!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-14 klockan 23:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂