Global Indexfond
Sök:

Global Indexfond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Global Indexfond

Hej, och tack för en bra sida! Jag har en fråga: Jag månadssparar i Nordea Global Passiv med en tanke om att inte röra pengarna förrän till pensionen om sådär 20 år. Borde jag ha två olika Globala Indexfonder som täcker olika index eller räcker det bra med den jag har?

 

Mattias

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det finns ingen mening med att ha flera globalfonder. I princip alla följer dessutom samma index (MSCI World, eller MSCI ACWI som har en liten del tillväxtmarknader).

Jag antar att det är Nordea Indexfond Global du har med 0,40% avgift? På gränsen till för dyrt för en global indexfond tycker jag. Du kan spara tiotusentals kronor på att byta till Avanza Global som följer exakt samma index. Om du har en miljon i sparande så är skillnaden på 20 år 60000 kr och då har jag inte ens räknat med den ränta-på-ränta som du missar på de pengarna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  AMF vilken är i jämförelse med den fonden

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gulli
 2. Vit pil

  Ja men om Avanza inte finns om 20 år ?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Gulli

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Mattias!

En globalfond täcker inte två olika globalindex, utan den följer bara ett index. Håll kvar i din Nordea Global Passiv eller fundera på att köpa Avanza Global. Den fonden du har just nu har orimligt hög förvaltningsavgift och du kommer tacka mig om 20 år om du byter till en billig fond som t.ex. Avanza Global.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, och tack för svar! Ja, det är den som förut hette Nordea Indexfond Global. När jag började spara för två år sen så trodde jag att 0.40% var billigt men har förstått nu att det finns fonder som är gratis men gör samma sak.. Så jag borde alltså sälja allt och köpa Avanza global för hela slanten istället? Jag har ISK konto, gör det saken lättare? Är mitt ISK-konto kopplat till mitt personkonto i Nordea? När jag öppnade kontot var det en nordea anställd som hjälpte mig över telefon att få igång det.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ISK betyder att du slipper skatt vid försäljningen så det underlättar. Det du behöver göra är att öppna ett ISK på Avanza, sälja fonderna på Nordea, flytta pengarna från Nordea till Avanza och till sist köpa Avanza Global. Därefter kan du sätta upp ett månadssparande inne hos Avanza där de drar pengarna med autogiro från Nordea den dag i månaden som du själv väljer. Du kommer inte att kunna se Avanzas konton inne på Nordea på något sätt.

  Du blir beskattad en ”kvartalsavgift” extra på insättning i ISK, ungefär 0,11% av det kapital du flyttar. Men det tjänar du ju in på ett kvartal med den lägre förvaltningsavgiften.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med Emil. Köp Avanza Global. Det är den enda fonden du behöver! Glöm inte månadsspara.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-20 klockan 10:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.