Global småbolagsfond (faktorinvestering small cap value)
Sök:

Global småbolagsfond (faktorinvestering small cap value)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Global småbolagsfond (faktorinvestering small cap value)

Jag lyssnar en del på kanadensiska podcasts om investering och häromdan lyssnade jag på Rational Reminder där de pratar mycket om faktortilt på indexinvesteringar. De har som strategi att tilta mot value small cap för att få exponering mot de faktorerna och sprida risken, men i avsnittet jag lyssnade på sa de att en fond (ETF i detta fall) som går mot småbolag i princip förlorar faktorn om den innehåller en större andel tillväxtbolag (small cap growth) och att det inte skulle vara värt att betala extra för en sådan fond eftersom man inte får den exponering mot faktorerna som man kanske hade tänkt.

Efter allt deras prat om small cap value har jag tänkt att jag kanske skulle ta in det i min portfölj (har inte haft det tidigare annat än i Sverige), men när jag tittar på Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 som finns i modellportföljerna så har den en stor andel tillväxtbolag och jag funderar på om det då är värt att ta in den med tanke på att den är ganska dyr och kanske inte ger den riskspridning som jag hade hoppats på.

Är det någon som varit inne på samma spår som kanske har koll på detta (vilket jag själv inte har)?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej! Det finns dessvärre ingen indexond som vi kan köpa i Sverige som har inriktning mot små värdebolag. Det kan däremot finnas aktivt förvaltade, men det blir ju rätt dyrt.

Även om Handelsbankens globala småbolagsfond har en blandning av tillväxt och värde så har den (eller indexet) presterat bättre än en vanlig global indexfond över tid. Jag skulle därför inte vara så tveksam till att ta in den i portföljen även om du inte får faktorexponeringen och riskspridningen som med en värdefond.

/Björn B

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej. Jag har lyft in denna fond i min portfölj nyligen. Motiveringen är väl att globalfonder oftast inte har exponering mot small cap samt att småbolagen har en bättre historik än större bolag. Om det dock forsätter så är det dock ingen som vet.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-01 klockan 10:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.