Globala barnfonden eller Rika tillsammans?
Sök:

Globala barnfonden eller Rika tillsammans?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria Wilander

ställde för sedan frågan: Globala barnfonden eller Rika tillsammans?

Hej!

Vi är på gång att sätta upp ett sparande till våra barn, 4 resp 2 år gamla. Jag har tittat runt ganska mycket på bloggen men har lite funderingar vilken portfölj vi ska välja. Vi kommer spara via kapitalförsäkring på Avanza, ett gemensamt konto för båda barnen. Vi kommer sätta in ett startbelopp ca 20000-40000 kr och sedan månadsspara barnbidraget (ca 2000 kr/mån). Det kommer vara ett långsiktigt sparande på minst 12-15 år. På dessa premisser tycker jag själv det verkar som att globala barnportföljen är det logiska valet. När jag läser om pengamaskin återkommer dock rika-tillsammans-portföljen mycket på bloggen och jag ser att Jan även verkar spara till Freja i denna portfölj. Förstår att rika-tillsammans är mer defensiv men i övrigt, vad är fördelarna med att välja rika-tillsammans om man har mitt tidsperspektiv? Eller ska jag börja med globala barnportföljen och senare byta delar av innehavet till en rika-tillsammans-portfölj när kapitalet (förhoppningsvis) vuxit om några år?

Tack för en inspirerande blogg!

Maria

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det har talats om att rikatillsammans-portföljen kanske måste monteras ner pg a att man i nya regler inte tillåter handel av vissa värdepapper, främst amerikanska.

Jag tycker absolut att den globala barnportföljen passar bäst för era barn eftersom spartiden är lång. Den enda fördelen med rikatillsammansportföljen som jag ser det är att den inte svajar lika mycket som barnportföljen. Man kan i teorin förlora max ~25% av innehavet om det vill sig illa, jämfört med barnportföljen som kan tappa avsevärt mer. Men avkastningen blir desto lidande. Och i det långa loppet kommer förmodligen börsen att återhämta sig (vilket den historiskt alltid gjort förr eller senare)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller med John. Globala barn är melodin. Räntedelen är egentligen upp till var och en att sätta sig in i om man vill öka, minska eller ta bort. Själv kör jag utan.

Om ni läst mina svar på andra liknande frågor så föredrar jag endast en fond och det är SPP Aktiefond Global A. Jag vet att Jan har endast en fond i sin absolut enklaste Globala barn. Han har dock LF Global indexnära. Den största skillnaden är att SPP:s och LF:s globalfonder följer lite olika index vilket ger att SPP har ca 10% Asien jämfört med LF på strax över 2%. SPP kostar 0,30% och LF 0,20%. Smaksak.

Jag röstar för globala barn all the way! Beträffande erat startkapital så tveka inte att sätta in allt på en gång, låt pengarna börja jobba så fort som möjligt.

Tänk också på att månadssparande hjälper till att minska risken när börsen går ner, precis på samma sätt som den hämmar tillväxten (avkastningen) i uppgång och därför är räntefond för mig ointressant. Eller rättare sagt, du kompenserar börsfallet genom att hela tiden sätta in mer pengar. Men Jan säger själv att han är mer försiktig och därför vill han ha räntepapper. Jag är lite mer järv och därför skippar jag dem.

Krångla inte till det i onödan, utan gör det enkelt och hanterbart.

Lycka till!

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-21 klockan 14:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.