Globala barnfonden
Sök:

Globala barnfonden

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

Den här artikeln publicerades 2017-08-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Globala barnfonden

jag har ganska nyligen börjat fondspara enligt globala barnfonden, gick in med 10.000 till att börja med och månadsspar 2000. Hur tänker du kring Nordkorea och USA? Bör man pausa sparandet ett tag eller tycker du att man ska fortsätta spara?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Har du så kort sikt på sparandet att deras tjafs påverkar dig borde du höja andelen räntefonder/cash och guld. Då deras tjafs handlar om krig som kommer påverka all världens börser negativt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag kanske är lite cynisk… men jag tänker snarare att det är billigare att köpa fonder just nu den senaste tiden och kommer säkert att vara det ett tag framöver. Det är absolut inte roligt när president Trump och diktatorn Kim hotar varandra och världen är på helspänn men politikersnack / diktatorsnack kommer alltid att höras och ska man försöka undvika och pausa varenda gång någon ledare säger något osmart och är rädd att detta får efterdyningar på börsen, kommer man ju aldrig in i börsen på riktigt. För om du pausar kan du ju inte heller köpa när börskursena går ner.

Men om du är väldigt orolig ska du givetvis inte spara på börsen eller kanske istället ha en större del av din investering i räntefonder.

Det är ju aldrig kul att förlora pengar, men om börsen följer historiken vilket den hittills har gjort, så kommer den att återhämta sig förr eller senare även efter en större krasch. Det är därför ett långt perspektiv är A och O. Men eftersom du nämner att du sparar i den globala barnfonden kan man ju anta att din sparhorisont är +10 år.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag kan väl i stort sett bara instämma. Poängen med månadssparande är ju att man ska sluta bry sig om marknaden, och vara mentalt förberedd på att 50 % av besparingarna tidvis tycks ha gått upp i rök när man tittar på kontot – samtidigt som man ska lyckas känna glädje över hur billigt det blivit med aktiefonder.

  Men visst, just nu känns det som man vill sälja allt och köpa guld för pengarna. Men om det inte blir något kärnvapenkrig och guldkursen får spastiskt pyspunka, när ska jag då sälja och gå in på aktiemarknaden igen? Det är lätt att peka i historiska grafer att säga att här skulle jag ha köpt och här skulle jag ha sålt, det syns ju jättetydligt – åtminstone i efterhand, men när man befinner sig i nuet är det inte alls lika självklart.

  Historien visar att den som månadssparar och är uthållig blir rikligt belönad på sikt – med den sedvanliga reservationen ”Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning”.

  Frågan ”Bör man pausa sparandet ett tag” kanske borde omformuleras till ”Ska jag sluta köpa aktiefonder nu när de blir billigt, och vänta med att köpa tills det blir dyrt igen?”. Och då blir svaret enklare. Fast ”Det är enkelt, men det är inte lätt”, som Jan brukar skriva.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-11 klockan 18:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.