Globala barnportföljen
Sök:

Globala barnportföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael

ställde för sedan frågan: Globala barnportföljen

Funderar på att ändra lite i min portfölj. För närvarande ser den ut enligt nedan:

Länsförsäkringar Global Indexnära 30 %

SPP aktiefond global 30 %

Swedbank Robur Access Asien 5 %

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 5 %

Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10 %

SEB Sverige Index 10 %

Spiltan Räntefond Sverige 5 %

Handelsbanken Realräntefond 5 %

Funderar på att kopiera Jans globala barnportfölj (10 fonders-modellen enligt https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/) men vill köra 90/10, dvs jag struntar i guldfond.

Hur hade gjort då? Kört över de 5 % han placerar i guld till Länsförsäkringar Global Indexnära och sedan även dra ner Plus Småbolag Sverige Index och SEB Sverige index till 7.5 procent var och lägger på de extra 5 procenten på Länsförsäkringarfonden? DVS 40 % i Länsförsäkringarfonden?

Tack på förhand!

/Mikael

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Mikael!

Jag föredrar att köra det enkelt, den förenklade versionen är absolut tillräckligt man behöver inte komplicera till det mer än så!

 • 70% Avanza Global
 • 10% Avanza Emerging Markets
 • 10% SEB Sverige Indexnära
 • 10% AMF Räntefond Lång

Alt. om du vill vara utan räntefonder.

 • 70% Avanza Global
 • 15% Avanza Emerging Markets
 • 15% SEB Sverige Indexnära

Enligt mig räcker detta långa vägar, ser ingen förtjänst i att ha fler fonder!

Men om du vill justera din nuvarande portfölj, lägg guldet i en globalfond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Robin, om man har ett större kapital anser du att man även då ska köra på en förenklad variant? Fördelen är väl ändå med 20st fonder i portföljen att sprida risken, eller?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 2. Vit pil

  Okej, kanske ska ligga kvar som jag gör just nu då.
  Tänkte dock precis som Patrik – när det blir större kapital vill man ha fler fonder för att sprida riskerna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
 3. Vit pil

  Med att lägga till ännu fler globalfonder, sverigefonder eller tillväxtfonder så kommer du inte få mer riskspridning än dom portföljerna.
  Det där en fördel med just indexfonder, du får en grym riskspridning på riktigt många bolag!
  Det räcker egentligen att köra 100% Avanza Global och du har en bra riskspridning, oavsett kapitalstorlek.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Förklara gärna för mig varför Jan har 3st varianter på samma portfölj, med fond antalet som skillnad om nu utfallet och riskspridningen är den samma. Får inte ihop det riktigt i mitt huvud!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 5. Vit pil

  Jag kan inte förklara varför det finns tre alternativ då jag tycker att två av dom är överflödiga.

  Jan skriver även såhär i just artikeln Globala Barnportföljen: ”Observera att trots att jag ger tre exempel, så är fler fonder inte nödvändigtvis bättre. Det finns inte entydigt stöd för det i forskningen.”

  Eftersom det inte då finns belägg för att det ska bli bättre med fler så ser jag ingen anledning till att ha fler fonder bara för att, en till fond ska göra ett speciellt syfte. Detta kan t.ex vara att man vill ha in exponering mot småbolag, absolut ska man då ha en småbolagsfond, men vill man inte ta egna beslut på vad man ska ha exponering mot utan endast ta del av världsutvecklingen med en bra riskspridning så behöver man inte fler fonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 6. Vit pil

  Det handlar om att få in en exponering mot fler andelsklasser – t.ex. småbolag, olika typer av räntefonder (realräntefond, global räntefond etc). Hur mycket det slår är svårt att räkna fram, men jag skulle gissa att det borde höja den riskjusterade avkastningen något.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Tack för alla svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
 8. Vit pil

  För att hålla det ”något” enklare så är det tillräckligt bra att hålla sig till den rekommenderade portföljen med 10st fonder oavsett storlek på investerat kapital?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 9. Vit pil

  Att få in andra typer av räntor är jag helt med på att det kan vara bra för en riskspridning.
  Däremot att ta in andra fonder som har exponering mot t.ex mindre bolag ger då en högre risk i portföljen, jag tycker inte att det ska vara självklart att höja risken i portföljen bara för att man har tillgång till mer kapital?
  Jan, jag vet att du har vridit och vänt på detta mycket och kommit fram till slutsatsen i dina artiklar om hur portföljerna bör se ut, jag själv kör exponering mot mindre bolag och väldigt mycket mer Sverige då jag även kör egen aktieportfölj.
  Så jag är ingen som ”följer skolboken”, däremot vet jag om risken jag tar och utvärderar detta varje år om det är värt att hålla på eller ej.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-13 klockan 11:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.