Globala barnportföljen - fondfördelning?
Sök:

Globala barnportföljen – fondfördelning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Markus

ställde för sedan frågan: Globala barnportföljen – fondfördelning?

Hejsan!

Har precis börjat månadsspara enligt globala barnportföljen då min tidshorisont åtminstone är 10 år. Jag har ett konto på avanza och avser att spara 1000-2000 i månaden med en successiv ökning i framtiden. Min fråga är vilka fonder och hur fördelningen av dessa ska se ut? Ska jag komplettera med räntefonder även fast jag har ISK och sparhorisonten är lång?

Fördelningen mellan dem fonderna jag har idag är:

Avanza global 60 %

Avanza zero 30 %

Swedbank Robur Acess Asien 10 %

Vill gärna hålla mig till låga fondavgifter därav fondvalen.

Bör jag omfördela eller komplettera med något?

Tacksam för svar!

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej.

Riktigt bra och billig portfölj. Kör på det.

Lycka till.

Mvh. Jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Markus!

Ser inge konstigt med din portfölj på lång sikt!
Kanske skulle ha haft SEB Sverige Index istället för Avanza Zero, detta för att få med mer än endast dom 30 mest omsatta bolagen som Avanza Zero följer.

Om det är en lång tidshorisont över 10 år, så skulle jag inte ha några räntefonder i portföljen. Däremot är tidshorisonten under 10 år så kan det vara bra med lite riskjustering i form av räntefonder!

Läs gärna artikeln om ”Globala Barnportföljen” & ”Ombalansering 2019”.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin.
  Jag brukar hålla med dig. Seb Sverige index är riktigt bra fond. Sedan Avanza Zero är också utmärkt gratis index fond som följer den största delen av Sveruges börs. Det räcker med 30 st bolag för att få fin risk spridning. Tycker att ju mer medel stora småbolag i index höjer man risken och ev. avkast. Tycker på det sättet att AZ är inte högre risk än Seb Sve index. Det är klart att Avanza och Nordnet gillar mer att vi väljer fonder som Dem tjänar pengar på. Dem rek. Aldrig gratis fond förutom när dem ska locka kunderna till sig. Jan gör riktigt bra job men i och med att avanza och nordnet sponsrar honnom då blir det finare att man ska rek. Flera fonder i portföljen och undvika det som är gratis Avanza Zero, Nordnet Super fonden Sverige. Norge. Danmark. Finland. Lycka till.
  Mvh. Jack

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 2. Vit pil

  Hej Jack!

  Jag menar inte att Avanza Zero är för lite riskspridning, varför jag istället väljer SEB Sverige Index är för att få med fler bolag jag vill ha exponering mot. Absolut är mindre bolag mer riskfyllda att ha exponering mot, men SEB Sverige Index har fortfarande 52% i stora bolag och 32% i medelstora, så hög risk har inte en sådan fond i jämförelse med AZ.
  Att bara få exponering mot dom 30 mest omsatta i Sverige tycker jag inte är så attraktivt, så därför väljer jag en fond med större portfölj och som visar Sverige i helhet.

  Jag rekommenderar alltid att göra en enkel portfölj, tycker absolut inte att man behöver ha fler fonder än 4 st, räcker absolut endast med en globalfond!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-16 klockan 13:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂