Globala Barnportföljen fördelning - Guld ETC & Guld i fond
Sök:

Globala Barnportföljen fördelning – Guld ETC & Guld i fond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders Höök

ställde för sedan frågan: Globala Barnportföljen fördelning – Guld ETC & Guld i fond

Hur ska en tänka angående fördelningen om en har en andel guld i ETC men även guld i en fond?

Min portfölj är en Globala Barnportfölj där jag istället för tillväxtmarknader har tänkt sätta den andelen i AuAg Precious Green.

Fördelningen:

Länsförsäkringar Global Indexnära
25%

SPP Aktiefond Global A
25%

Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri
5%

SEB Sverige Indexfond
5%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag
5%

AuAg Precious Green A
10%

AMF Räntefond Mix
10%

Xetra-Gold
15%

 

Hur ska en tänka med andelen guld i portföljen när AuAg Precious Green A i detta fallet tillför en extra 4% av guld och andra ädelmetaller till portföljen. Kan en omfördela andelen guld i ETC och öka andelen aktier då istället? Jag kanske tänker fel strategiskt i detta läget?

Jag läser och hör även på olika håll att räntefonder inte kommer ge en bra avkastning i framtiden i förhållande till att ha dem i exempelvis guld eller mer aktier. Ska jag omfördela även denna posten?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Precis som du är inne på har du nu 19 % guld i portföljen, 15 % Xetra-Gold och 4 % från Precious Green. Om du har tänkt ha 15 % guld och vill ha Precious Green är det alltså läge att ha lite mindre Xetra-Gold.

Tänk dock på att Precious Green har en avgift på 1,4 % plus transaktionskostnader som även belastar gulddelen. Det gör ditt guldinnehav genom fonden betydligt dyrare än guld som du köper själv. Personligen hade jag tittat på om det finns en annan klimatfond som är intressant istället. Men om du tycker att just PG är fonden för dig och är beredd att betala avgiften: Kör på!

När det gäller att byta ut räntedelen är min rekommendation att du läser på och tar ett eget informerat beslut. Personligen har jag inte längre några räntor i portföljen eftersom uppsidan är så liten med alla utvecklade länders räntor i princip på 0. Med det sagt kan det fortfarande vara en trygghet att ha ett innehav som rör sig oberoende av aktier och guld.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar, KC.

  Jag förstår nu att det blir en onödig kostnad för guldet när jag redan handlar med det via en ETC.

  Kan jag följa upp med en fråga om du känner till några rena klimatfonder eller gröna fonder med lägre avgift?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Höök
 2. Vit pil

  Jag känner till en billig grön etf (lyxor green bond) som kan handlas via avanza visserligen är det gröna obligationer om det känns okej avgift 0,34. Nackdelen är att man måste investera minst 3600 kr per affär men det gäller ju samma för xetra gold.

  Sen har jag kollat på hur mycket guld man bör ha i portföljen jag har för närvarande 18% ca men där ingår också silver och platina. Har man under 30% guld och ädelmetaller så är det inte för mycket nu när räntan är så dålig. Guld är ju lite som en försäkring och den delen vill man ska orka stå emot en börskrasch.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Olsson
 3. Vit pil

  Oj, nu missade jag din nya fråga Anders!

  Tyvärr är det lite lurigt med klimatfonder eftersom de flesta inte bara innehåller företag som aktivt jobbar med att tillhandahålla det som behövs för att skapa en grön värld, utan också en hel del företag som är miljövänliga på så sätt att de inte förstör miljön. Mobiloperatörer till exempel, och de är ju inte ”bra” för att de försöker bara det utan för att deras bransch helt enkelt inte orsakar så mycket utsläpp.

  Så det blir lite en smaksak om det är det man vill ha eller om man är ute efter bara bolag med lösningar. Personligen vill jag ha lösningar, så den vanliga typen av miljöfond går bort för mig, och då finns det mig veterligen tyvärr inte så mycket att välja på.

  Du har ny energi- eller grön energi-fonder, men de är lite smalare eftersom de bara satsar på just energi och inte diversifierar in i andra branscher.

  Sedan har du AuAg Precious Green, men där betalar du som sagt avgiften också på den delen som är guld och som är lätt att köpa själv.

  Och så finns Proethos Fond, som jag själv har i portföljen. Den investerar brett i ”lösningen på klimatkrisen” och har den överlägset högsta siffran jag kan hitta på Avanza när det gäller positivt klimatarbete och att minska koldioxidutsläpp (ca 50 %). Fonden är också billig jämfört med andra aktiva fonder. Nackdelen med den är att den är en blandfond med 80 % aktier och 20 % räntor, inte optimalt för mig som egentligen inte vill ha räntor i portföljen. Men efter att ha vägg för- och nackdelar har jag valt att acceptera att ha lite räntor för att få plats med 12 % klimat i portföljen, man får väga för- och nackdelar.

  I ditt fall skulle du kunna köra 12,5 % Proethos och minska AMF Räntefond Mix till 7,5 %, så har du ändå din tänkta andel räntor.

  Men jag rekommenderar att du tittar runt lite och avgör vilken lösning som är bäst för dig, välj inte en fond bara för att jag gillar den. :)

  Om du eller någon annan hittar en bra klimatfond så tipsa gärna!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  KC

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-30 klockan 20:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.