Globala barnportföljen - Initial investering på 550 000 kr samt därefter 6 000 kr per månad med start inom någon vecka.
Sök:

Globala barnportföljen – Initial investering på 550 000 kr samt därefter 6 000 kr per månad med start inom någon vecka.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av GG

ställde för sedan frågan: Globala barnportföljen – Initial investering på 550 000 kr samt därefter 6 000 kr per månad med start inom någon vecka.

Hej,
har gått igenom majoriteten av informationen här på bloggen med syftet att påbörja ett långsiktigt sparande i en Pengamaskin i stil med den Globala barnportföljen.

Känner mig relativt redo men har ett par funderingar vilka jag skulle vilja diskutera här.

Nuvarande situation

-31 år gammal
-Bostadsrätt i centrala Stockholm med 52 % belåning
-Har både Buffertsparande samt separat Kortsiktigt sparande på sparkonto med 0.5 % ränta
-Planerar att, inom kort, investera 550 000 kr i en fondportfölj i stil med Globala barnportföljen hos Avanza samt därefter 6 000 kr per månad. Planen är att inte röra dessa pengar på åtminstone 10-15 år så är ok med relativt stora svängningar över tid.

Min tanke är nedanstående portfölj, i stil med Jans rekommendationer:

 • Globalfond, Länsförsäkringar Global Indexnära, 30 %
 • Globalfond, SPP Aktiefond Global, 30 %
 • Sverigefond, Avanza Zero, 10 %
 • Sverigefond, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, 10 %
 • Tillväxtfond, Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära, 5 %
 • Asienfond, Swedbank Robur Access Asien, 5 %
 • Blandräntefond, Spiltan Räntefond Sverige, 10 % <– Alternativt ersätta denna med Sparkonto eller fördela den mellan de två globalfonderna ovan

Funderingar

 1. Känns ovanstående som en rimlig portfölj? Har resonerat fram och tillbaka gällande räntefonder. Gillar att ha hela sparandet i en och samma portfölj samt att räntefonder, som Jan beskriver, agerar som en krockkudde. Samtidigt, med tanke på nuvarande situation och eventuella kommande räntehöjningar är jag inte säker på att de är ett bra val. Av denna anledning väljer jag mellan tre olika alternativ för dessa 10 % i min portfölj:
 • Spiltan Räntefond Sverige
 • Sparkonto hos Avanza med 0.5-0.7 % ränta
 • Fördela dem mellan de två globala fonderna i listan ovan

  Hur hade ni resonerat kring detta?

 1. Jag har läst Jans artikel om att det, statistiskt sätt, är bäst att gå in med hela summan direkt trots att det kan kännas läskigt. Har även läst en del artiklar vilka hävdar att börsen tenderar att gå aningen bättre nu under årets andra halva. Hade ni, i min situation, vågat gå in med hela summan nu om någon vecka eller två eller spridit ut det över tid? Jag är inne på att investera allt direkt och sedan låtsas glömma bort min portfölj men vill inte göra någon uppenbar miss kring nuläget, att börsen gått upp rätt mycket de senaste månaderna och är på en hög nivå eller liknande.

  Hur hade ni tänkt här?

Tack på förhand!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

bump

Kommentera

svarade på frågan för sedan

1. Mycket rimlig portfölj i mina ögon. Bra uppdelning mellan global/Sverige/tillväxt. Vad gäller räntor går jag i ungefär samma funderingar som du. Har inga räntor i mitt sparande idag, men överväger att flytta en del av mitt kapital dit inom kort. I så fall kommer jag i dagsläget att välja sparkonto, just med tanke på kommande räntehöjningar.

2. Att ett visst beteende är statistiskt fördelaktigt är inte detsamma som att det är fördelaktigt för dig. Det är lite samma resonemang som ovan: Det är statistiskt fördelaktigt att spara i 100% aktier, men det betyder inte att det alltid är en bra idé att göra så. Man behöver även ta hänsyn till andra faktorer, inte minst sitt eget psyke. Låt säga att du gick all-in idag, och börsen gick ned kraftigt nästa vecka. Skulle du i den situationen ändå kunna vara bekväm i insikten att du gjorde statistiskt rätt, eller skulle du gräma dig? Det kan bara du svara på.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar Alexander, se mina kommentarer nedan:

  1. Lutar åt sparkonto för min del också. Eventuellt någon annanstans än Avanza för att få aningen högre ränta.

  2. Jag är med på att det statistiskt sätt är bättre att investera hela beloppet på en gång, eftersom det är tiden på börsen som är det viktigaste och är helt inne på att göra det. Min fråga syftade mer på om det finns några uppenbara anledningar, vilka jag missat, till att detta inte skulle gälla just nu och att jag borde vänta. Kanske att börsen är på en ovanligt hög nivå eller något annat i den stilen vilket gör att man bör tänka efter en extra gång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  GG

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-06 klockan 23:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.