Globala barnportföljen - nybörjare
Sök:

Globala barnportföljen – nybörjare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Natalie

ställde för sedan frågan: Globala barnportföljen – nybörjare

Hej!

Är helt ny på fonder/aktier och Avanza och skulle behöva lite råd. Har ett buffertkonto och en mellanrisk hink. Ska börja spara enligt Globala barnportföljen. Har 100.000 som startkapital att sätta in och kommer att kunna månadsspara 2000 kr i månaden för att öka upp till ca 8000 kr fr.o.m. årsskiftet.

Har sett att då rekommenderas 20 olika fonder. Som nybörjare tycker jag det låter övermäktigt. Är det dumt att fördela på enbart 10 fonder trots att jag kommer månadsspara mer än rekommenderat?

har ni tips på någon annan fördelning som känns lite mer hanterbart som nybörjare? Gärna med % andelar. Tänker 90/10 totalt, är inte intresserad av guld.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

1-3 fonder räcker. På riktigt. All respekt för Jan naturligtvis men jag tycker han krånglat till det lite med antalet fonder i onödan i årets inlägg ”Bästa fonderna 2019”. Artikeln från 2018 var rakare och enklare.

1) Superenkel (och fullt tillräcklig) portfölj

90% Globalfond Index

10% Sparkonto (Räntedelen av portföljen)

2) Enkel med lite mer bredd

75% Globalfond Index

15% Sverige Index

10% Sparkonto (Räntedelen av portföljen)

3) Enkel med ÄN mer bredd (Denna kör jag själv)

60% Globalfond Index

15 % Asien Index

15% Sverige Index

10% Sparkonto (Räntedelen av portföljen)

Svårare än så behöver det inte vara. Finns bra med stöd för denna enkelhet. Googla runt lite på begreppet ”Lazy Portfolio”.

Lycka till.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar.

  Jag vill absolut inte påstå att 10-20 fonder är fel. Det finns alltid personer som är extremt intresserade och som har fondsparande som en hobby. Jan vill serva även dessa.

  För oss vanliga dödliga räcker dock tre fonder samt någon form av räntesparande väldigt långt. Själv har jag just detta. Att ha 20 fonder skulle innebära betydligt mera arbetsinsats, och det är inte alls säkert att resultatet blir bättre.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Varför har många en del Sverige fonder? Hade du haft tyska fonder om du var tysk?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 3. Vit pil

  Mattias: Ja, typ. Kan finnas en idé att ha en liten andel av portföljen på sin hemmamarknad. Finns ett begrepp för det som folk som kan mer än mig har koll på här inne på forumet :)

  Vad gäller just Sverige så tror jag att den börsen är en av de vassaste i världen. Om inte DEN vassaste. Finns stöd för det om man gogglar runt lite. (Inte bara svenska studier). Någon med mer kunskap än mig här inne kanske kan bekräfta eller dementera.

  Själv kör jag 15% Sverige. Kanske varken gör till eller från vad vet jag men jag chansar. 😀

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan L

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-14 klockan 10:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.