Globala barnportföljen som ISK, 90/10?
Sök:

Globala barnportföljen som ISK, 90/10?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tommy

ställde för sedan frågan: Globala barnportföljen som ISK, 90/10?

Hej!

Har äntligen hittat denna sida efter alla mina funderingar om ISK, pension, aktier etc…

Har börjat grotta ner mig i alla avsnitt och det blir mer och mr intressant att lyssna, framförallt för att det är så pedagogiska avsnitt! Och vill då som alla andra tacka för allt ni gör!

 

Nu min fråga som jag försökt hitta svar på men inte riktigt greppat! Jag ska öppna ett ISK för pension- 30+ år framåt. Tänkte mig 90/10 princip med Länsförsäkr.Global Indexnära och spiltan Räntefond Sverige.

 

Det jag inte riktigt förstått är om Spiltan ska ligga som en krockkudde bara under hela tiden, eller ska jag byta ut den ev om nått år om den går dåligt? Ska man vara aktiv iom att det är en räntefond eller ska man bara låta ISKkontot rulla på??

 

Förklara gärna korträntefondens inverkan och hur man ska tänka kring den, ska man vara aktiv på den?

 

Tack på förhand!

 

mvh

Tommy

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det blir enkelt (och bra) med endast dessa två fonder i din portfölj.

Hur det funkar är ganska enkelt också.

Säg att du har 100.000 SEK som startkapital, så köper du 90.000 SEK global och 10.000 SEK räntefond. Varje månad tänker du månadsspara 4000 SEK. Det betyder så mycket att du köper 3600 SEK globalfond och 400 SEK räntefond.

Efter ett år kan du förvänta dig ha följande fördelning:

90000 + (12*3600) = 133200 SEK globalfond
10000 + (12*400) =  14800 SEK i räntefond
Summa: 148000 SEK

Nu är det så att marknaden (som tur) inte kommer stå stilla(!).. Under årets lopp har globalfonden ökat med 8,5% och räntefonden med 0,3%. De nya beloppen är alltså:

133200 * 1,085 = 144522 SEK globalfond
14800 * 1,003 = 14844 SEK räntefond
Summa: 159366 SEK

En sak som inte blev så bra är att fördelningen inte längre är 90/10 utan blev 90.6/9.4 istället.

Inte en sådan stor skillnad och förmodligen behöver man inte ingripa men man skulle kunna välja att balansera om portföljen tillbaka till 90/10 då.

Med sådana belopp är det förmodligen enklare att anpassa nästa månadsbetalning istället för att sälja/köpa. Lite mera ränta, lite mindre globalfond än en vanlig månadssparande och så är fördelningen tillbaka på 90/10 inför nästa år. ;)

Har man fler fonder i sin portfölj och finns det större skillnader mellan de olika fonderna då tar ombalansering lite mera jobb, men det följer samma princip. Antingen säljer man av fonderna som blev ”för stora” enligt den riskprofil och köpa ”de som halkade efter”… eller så anpassar man nästa månadssparande så att riskprofilen är återställd.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar!

  Tillägger en länk till avsnittet om Räntefonder då Tommy frågade lite efter hur dom fungerar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-23 klockan 20:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.