Globala barnportföljen till pensionsspar
Sök:

Globala barnportföljen till pensionsspar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus

ställde för sedan frågan: Globala barnportföljen till pensionsspar

Hej,Har börjat att intressera mig mer och mer för ekonomi och min kommande pension. Jag gillar den här bloggen och jag gillar fyra hinkar strategin för det gör det överskådligt för mig om mitt sparande. Jag har ett buffertspar på Avanza Sparkonto+ Jag har en mellanriskhink som jag tycker är full som jag har placerat enligt nybörjarportföljen. Nu vill jag sätta upp en passiv hink också. I denna hink tänkte jag inledningsvis placera 50 000 kr som jag inte tänkte röra förrän jag bli pensionär. Till denna tänkte jag koppla mitt månadsspar och i oktober nästa år föra över 50000 kr från ett bundet sparkonto. Jag är 50 år nu och är det dumt att skapa en 90/10 portfölj med ca 15 års sikt? Blir det för stort risk att jag inte kommer få tillbaka mina pengar om börsen går ner typ 50% som Jan har pratat om här på bloggen. Jag är inte mycket för att ta allt för stora risker. Bör jag sänka andelen aktier?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Glömde tillägga att de första 50 000 är redan idag på börsen i Länsförsäkringar global indexnära.

Mvh

Magnus

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker man ska följa formeln ”ålder minus 20” för andel obligationer. I ditt fall blir det 50-20=30, dvs. 30%.

LF Global är en bra fond, men Avanza Global följer samma index och är billigare. Välj den istället. En bra obligationsfond är AMF Räntefond Lång.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för kommentaren!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Magnus!

Eftersom tidshorisonten är 15 år så tycker jag att du kan ha hög risk för att maximera din avkastning, däremot så tror jag att din tidshorisont är längre än 15 år, då du garanterat inte kommer ta ut alla pengar när du blir 65 och använda upp dessa.

Så en 90/10 funkar bra tycker jag.

Som CL skrev ovan, kör på Avanza Global istället, billigare.

Hoppas du kommer fram till hur du vill göra!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det där med att skriva i kommentarsfältet verkar inte fungera!

Tack för kommentarerna! Vad tror ni om guldfolder som ett komplement till räntedelen! Tittade på avsnittet med Eric Strand och Pacific Precious. De flesta hedgefonder tycker jag verkar vara skrot, men denna verkar intressant. Eller också är det för han resonerar på ett intressant sätt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Guld är absolut ett komplement till sin portfölj, om du inte har läst artikeln om en RikaTillsammans-portfölj, så tycker jag att du ska göra det.

  Att exponera sig mot guld kan man göra på många sätt, min favorit är att exponera sig direkt mot guld antingen att köpa hem guld via t.ex libertysilver.se (annonslänk) , eller bullionvault.com (annonslänk) där du kan köpa guld som förvaras i valv.

  Att köpa aktier i bolag som gräver efter guld är inte en hedge mot aktiemarknaden, du får exponering mot aktiemarknaden och bolagsrisker istället för endast mot guldet.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Guld har gått upp 98 % av gångerna aktier har gått ner.

  Over the last half century since gold prices were freed from their peg to the Dollar, the S&P500 has traded at a loss from 5 years earlier more than one-fifth of the time (price index, not including dividends or costs or tax).

  When that happened, gold prices traded higher 98% of the time. The metal’s gains were, on average, over 11 times greater than the drop in US equity prices – meaning that a little gold went a long way to offsetting stockmarket losses.Källa: BullionVault

  För mig handlar det alltså om att ha guld som en liten försäkring (=hedge) i portföljen. Till och med Handelsbanken rekommenderade rätt länge att man skulle ha ett par procent guld. Det är således inte antingen eller. Har även tagit upp frågan i andra artiklar – t.ex. Guld – Tips till dig som vill köpa, sälja och investera i guld och här: ”Guldets vara eller icke-vara i portföljen”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Håller nog inte med. Vi behöver dock ett större forum för sådana diskussioner. Ska vi starta ett Bogleswedes? :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-22 klockan 19:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.