Globala barnportföljen till pensionsspar
Sök:

Globala barnportföljen till pensionsspar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus

ställde för sedan frågan: Globala barnportföljen till pensionsspar

Hej,

Har börjat att intressera mig mer och mer för ekonomi och min kommande pension. Jag gillar den här bloggen och jag gillar fyra hinkar strategin för det gör det överskådligt för mig om mitt sparande. Jag har ett buffertspar på Avanza Sparkonto+ Jag har en mellanriskhink som jag tycker är full som jag har placerat enligt nybörjarportföljen. Nu vill jag sätta upp en passiv hink också. I denna hink tänkte jag inledningsvis placera 50 000 kr som jag inte tänkte röra förrän jag bli pensionär. Till denna tänkte jag koppla mitt månadsspar och i oktober nästa år föra över 50000 kr från ett bundet sparkonto. Jag är 50 år nu och är det dumt att skapa en 90/10 portfölj med ca 15 års sikt? Blir det för stort risk att jag inte kommer få tillbaka mina pengar om börsen går ner typ 50% som Jan har pratat om här på bloggen. Jag är inte mycket för att ta allt för stora risker. Bör jag sänka andelen aktier?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Magnus!

Kul att du börjar få till din hink-strategi!

Dom 50000kr du tänker investera nu, rekommenderar jag dig att även månadsspara in då du inte verkar gilla hög risk!

Att investera i aktier är alltid förenat med hög risk, man måste räkna med att börsen kan gå ned 50% och tar 10 år att komma tillbaka, därför är en tidshorisont för 100% aktier minst 10 år för att inte förlora pengar.

Tycker du ska läsa lite olika artiklar för att hitta din investeringsstrategi och riskprofil som passar bäst!

Länkar några här nedan!

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

RikaTillsammans-portföljen – en portfölj för alla väder

Finns ingen som kan berätta för dig hur du ska investera din pengar, så läs på och återkom gärna med frågor om det dyker upp något!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-22 klockan 19:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.