Globala portföljen eller fondrobot?
Sök:

Globala portföljen eller fondrobot?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Globala portföljen eller fondrobot?

Hej!

Jag kan absolut ingenting om fonder och därför har valt att placera mitt månadsspar i global portföljen och följer också denna slaviskt. Men börjar bli lite osäker eftersom ni pratar mer och mer om fondrobotar och att ni själva håller på att gå över till det. Jag undrar nu om jag stället ska flytta mina pengar från globalportföljen till en fondrobot med inställningen 90/10? Vilka är för- och nackdelarna i såfall? Kommer ni i framtiden att fortsätta uppdatera globalportföljen när den behöver ombalanseras osv?

Tack för en riktigt bra blogg 😀

Allt gott

Malin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Som komplettering till Robins svar. Ja, vi kommer att fortsätta uppdatera portföljerna. Men till de flesta rekommenderar vi faktiskt en fondrobot. Det tar mindre tid och är betydligt mindre komplicerat än att själv följa bloggen ombalansera, räkna och så vidare. Lysa sköter ju allt sådant.

Det är ju mycket diskussionen på bloggen huruvida det är billigare att göra det själv eller inte. Åsikterna går i sär. Jag påstår att det inte är det om man inte tar hänsyn till sin egen tid och risken att göra ett misstag. Utifrån ett avkastningsperspektiv är portföljerna i princip identiska, så man tjänar/förlorar inte något på den ena eller den andra.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej… letar lite bland frågorna på er sida och undrar samma sak som ovan… Men jag hittar inte svaret vad jag ska göra med mina fonder på Avanza (har ca 400 00 kr i olika hinkar samt barnsparande (vilka ju oxå e som hinkar m 90/10).
  OM jag vill ha fondrobot hos Lysa säljer jag av allt på Avanza då och ”för över” (kan jag ens det?) Eller låter jag det vara kvar och växa på egen hand och börjar på ny kula hos Lysa?
  Fast mkt pengar växer ju mer… så vill väl egentligen ha allt på samma ställe.
  Tack på förhand.

  /Malin B

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Malin!

Jag är såklart inte säker på mitt svar, men jag tror att dom kommer försätta uppdatera portföljen varje år då denna typen av sparande är en stor del av bloggens filosofi.

Om du känner att du har orken och tiden att ombalansera själv varje år så är det lika bra att ha det i en egen portfölj på Avanza eller Nordnet, detta kommer att ge dig en billigare portfölj och troligtvis bättre avkastning i och med det.

Fördelen med fondrobotar är just att dom ombalanserar själva och har koll på sina fondinnehav, däremot är nackdelen kostnaden du betalar för tjänsten och att du inte kan ha en KF(kapitalförsäkring) för att t.ex spara till barn i.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tusen tack för ditt svar ☺

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-09 klockan 10:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.