Globalfond
Sök:

Globalfond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas

ställde för sedan frågan: Globalfond

Det brukar förespråkas Länsförsäkringar global indexnära och SPP aktie global a i modellportföljerna. Om man inte månadssparar så borde väl dessa två ETFer vara bättre?

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF ACC
Avgift: 0.24
Runt 4000 aktier stora och mellanstora bolag i hela världen (ink emerg markets)

iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF
0.35 i avgift

Jag inser att det inte är superstor skillnad men man får en betydligt bättre spridning och närmar sig Lysas aktiedel. Båda finns att köpa hos Avanza och Nordnet.

Finns det några nackdelar förutom att det inte är lika smidigt att månadsspara?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

De verkar vettiga!

När det gäller ETFer ska man även kolla spreaden, alltså skillnaden mellan köp- och sälj-kurserna. Det är en osynlig engångskostnad.

Om fonden handlas i en annan valuta än SEK då tillkommer också en växlingsavgift både vid köp och sälj.

Samt att banken kan ta ut ett courtage, en avgift, både när du köper och säljer fonden.

Alla dessa avgifter kan man smeta ut över hela ägandetiden om man vill. Ser ändå ut att bli billigt när man håller dem över lång tid.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är två bra ETFer.

men FTSE all world är garanterat dyrare än 88% LF global + 12% Avanza emerging markets = 0,228% löpande.

ETFen betalar du 0.24 löpande + courtage när du ska in och sen ut med hela kapitalet.

 

småbolagsETFen har jag själv sneglat på. Men risken är att den också blir dyrare än Handelsbanken gl småbolag pga courtaget.

Hela kapitalet ska in, det ska ombalanseras varje pr sen ska hela kapitalet ut (förr eller senare). Exakt var brytgränsen går har jag inte räknat på. Säg att du MÅSTE hålla den i 10 år för att gå break even ock sen börjar den bli billigare än fonden tex.

om det dyker upp en bättre ETF om 6 år då? Vad gör man då? Antingen blir man inlåst eller så byter man och inser att man har haft högre kostnader än om man hade haft fonden.

Det känns så otroligt lätt att handla bort sig om man inte räknar på det (vilket jag inte orkar)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-29 klockan 16:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.