Globalfond eller dela upp världsdelar
Sök:

Globalfond eller dela upp världsdelar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robert

ställde för sedan frågan: Globalfond eller dela upp världsdelar

Hej! Globalfonderna har ju oftast 50-60% innehav av nordamerika. Är det inte bättre att istället investera i fonder för respektive land, alltså ha en indexfond för nordamerika, europa, asien, sverige osv. För att minska riskerna då man kan mer överskådligt se hur respektive världsdel går? Tänker liksom om Nordamerika plötsligt skulle gå dåligt om 20 år, så har man investerat i en globalfond där huvudmajoriteten av innehavet just är Nordamerika, då kanske man ligger rätt pyrt till, eller? Tack för svar! Mvh Robert

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

En globalfond brukar viktas efter hur stor del av världsekonomin en marknad är, så skulle Nordamerika inte längre ha den största andelen skulle det anpassas med tiden, så att den som blir större, t.ex. Asien, får större viktning.

Om man vill fördela som du föreslår så kan man självfallet göra så också, om man hittar passande fonder för varje världsdel. Jag själv har t.ex. gjort så att jag kompletterar globalfond med Asien- och tillväxtmarknadsfonder då jag ser att mycket av framtidens industrier verkar finnas där och vill ha mer exponering än man får i en globalfond.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-26 klockan 12:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.