Globalfond - Valutarisk?
Sök:

Globalfond – Valutarisk?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonny

ställde för sedan frågan: Globalfond – Valutarisk?

Hej alla småsparare!

Jag har en fundering kring mitt sparande som jag hoppas att ni kan svara på.

Sparar idag 100% i SPP aktiefond Global då det är den bredaste globalindexfonden inkl Asien & Tillväxtmarknader.

Jag vet att många andra av er härinne är inne på samma spår med 100% globalfonder.

Hur reflekterar ni kring valutariskerna? Stärks den historiskt lågt värderade kronan mot dollarn och euron så sjunker värdet på ens innehav?

Dags att dra ned på valutarisken genom att addera lite Sverige eller vad säger ni?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Valuta”risk” är samtidigt en valuta”chans”. Det jämnar historiskt sett ut sig med tiden. Inget att oroa sig över.

 

Dessutom: Att ha mer Sverigefonder för att minska ”risken” kommer troligtvis inte hjälpa jämna ut några odds – Sverige är ett exportland så vi kommer fortfarande vara beroende av vad som händer i utlandet (läs: USA).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Risken är att någon aktör tar ut en för hög valutaväxlingsavgift när man köper tillgångar i andra valutor och därmed mjölkar fonden på pengar utan att det märks.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Alla större valutahandlare har stenkoll på valutakurserna. Att någon aktör skulle ta ut ett överpris ”utan att det märks” är extremt osannolikt.

  Ok. Det finns kanske någon liten nystartad fond som kan klanta sig, men vad gäller aktörer som Avanza, Robur mm kan du vara lugn.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-01 klockan 15:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.