Globalfonder + utdelningsportfölj?
Sök:

Globalfonder + utdelningsportfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jesper

ställde för sedan frågan: Globalfonder + utdelningsportfölj?

Hej!

Vad tror ni om tanken att spara i globalfonder/asienfonder och komplettera med en utdelningsportfölj med stabila svenska aktiebolag?

Då tänker jag ungefär:

Länsförsäkringar Global Indexnära 80%

Swedbank Robur Access Asien 20%

+ En portfölj då med 10-15 svenska utdelningsaktier (verkar vara den allmänna uppfattningen om bra riskspridning).

Min sparhorisont är lätt +20 år med månadssparande och jag går självklart bara in med pengar jag har råd att förlora.

Vad sägs om detta?

Den stora anledningen till varför jag vill ha en aktieportfölj är för att jag tycker det är rolig och intressant att vara aktiv och lära mig om hur det fungerar istället för att bara sitta med fonder. :)

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Om det primära målet med dina investeringar är att tjäna pengar bör majoriteten av pengarna vara placerade i den portföljen som förväntas ge högst avkastning på sikt. Får man tro Jans resonemang är det den billiga globala indexfonder som då bör vara grunden i portföljen. Att ha 80 % i en och samma fond låter däremot lite outvecklat. En idé kan vara att hämta inspiration från, eller rakt av kopiera Jans ”barnportföljen”.

Sedan kan det vara en bra idé att som du säger ha en aktieportfölj för att stimulera sitt intresse och se det som en investering i kunskap och nöje snarare än en tro på hög avkastning. I en sådan lekportfölj är det lämpligt att inte placera mer än 10 % av sitt kapital.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej
  Att ha pengar i ett Global indexfond är inte alls mindre riskspridning än att ha 10 oloka landsfonder som til slut gör samma effekt som en Global indexfond med 1600st aktier. Jätte bra fördelning du hade Jesper och kör på det. Fler fonder jgör det bara att det ser lite mer krångligt och avvancerat ut.
  Mv.jacke77

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke77

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-03 klockan 09:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.