Godkänna / erkänna en skuld? (inkassobolag).
Sök:

Godkänna / erkänna en skuld? (inkassobolag).

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Godkänna / erkänna en skuld? (inkassobolag).

Hej, tack för en fin blogg. Mycket bra information.

Jag har en fråga, min fru har lite skulder som hon vill bestrida. Skulderna ligger inte hos KFM utan hos inkassobolag. Alla skulder är ifrån början på 2000 talet.

Nu har jag läst på din blogg att all över 3 år kan vara preskriberat om man inte godkänns skulden. Hon har inte skrivit under något alls under de 15 åren som passerat. Allt som kommer hem på lådan är papper från inkassobolagen.

Om man nu kontaktar inkassobolagen och säger att man bestrider fakturan, då har man ju godkänt att man fått information ang fakturan. Eller gäller de 3 åren som man inte fått någon info bara från \\\”huvud\\\” borgenären?

Så man kan bestrida inkassobolagets krav via mail utan att man \\\”erkänner\\\” att man fått info om fakturan?\\\”

”Den viktigaste regeln för att skulden ska avskrivas är att man inte får ”godkänna” skulden. Man får inte ha avgett löfte om att man ska betala den, godkänna en avbetalningsplan eller på annat sätt erkänna skulden. Har man gjort det så förlängs preskriptionstiden med 3 år till, för då räknas det som att preskriptionstiden har brutits. Så om man får ett föreläggande från tex kronofogden eller ett inkassoföretag ska man kolla hur gammal skulden är. Är den äldre än 3 år (för konsumtionsskulder) och man inte har pratat, skrivit eller haft någon som helst kontakt med borgenären (den man har skulden till) ska man direkt överklaga.\\\”

 

Tacksam för hjälp innan vi kontaktar inkassobolagen./Martin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du kan absolut kontakta inkassobolaget och bestrida fakturan. Om preskriptionstiden har löpt ut så har den löpt ut. Om du har fått gamla (eller nya) fakturor eller information om fakturor som inte är giltiga, kan de aldrig bli giltiga – vem du än kontaktar eller berättar om det. (Det är som med förfalskade pengar, de kan inte bli riktiga vad du än gör med dem.)

Om vi antar att preskriptionstiden för en viss skuld är tre år, och jag får ett kravbrev var tredje år, då är kraven giltiga. De kan inte bli ogiltiga om jag låtsas att jag inte har fått dem eller om jag inte har skrivit under några papper eller om jag inte vill godkänna dem. Men: om det har gått mer än tre år mellan kravbreven, då är de (och alla andra kravbrev skickade efter det) inte giltiga längre.

Det kan också finnas en möjlighet att skulden är satt på helt felaktiga grunder från allra första början. Och om det skulle vara så i ert fall, då vill jag inte ens försöka svara på – alldeles för komplicerad.

 

Mer om preskriptionstid och -avbrott t.ex. på följande länkar:

https://www.hallakonsument.se/frageforum/hur-långt-efter-kan-ett-inkassobolag-driva-in-en-skuld-1534954

https://www.hallakonsument.se/pengar-och-ekonomi/skulder/preskription/

https://www.kronofogden.se/Preskription2.html

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Bra svarat Tale!

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-08 klockan 22:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.