Göra om en Villa till 2 lägenheter och hyra ut.
Sök:

Göra om en Villa till 2 lägenheter och hyra ut.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kalle

ställde för sedan frågan: Göra om en Villa till 2 lägenheter och hyra ut.

Tack för en bra blogg,
är sugen på att köpa en villa gör om till 2 lägenheter sen ställa ett attefalls hus på tomten och hyra ut. Vad tror du om idén?

Problemet är ju att hålla det som privatbostad vid full uthyrning vill komma runt att man måste bo i ena lägenheten. Utan att få den omklacifecerad?
Hitta detta på skatteverketshemsida

”Det är tillräckligt att fastigheten är avsedd att användas som privatbostad. Skulle din fastighet vara uthyrd en längre tid till någon utomstående kan den trots det vara din privatbostad. Det förutsätter att du eller någon av dina närstående har för avsikt att inom överskådlig tid flytta tillbaka till fastigheten. Omständigheterna i det enskilda fallet får avgöra om fastigheten ska räknas som privatbostad.”

Frågan är vad som överskådlig tid menas? Kan man tex hyra ut den i 5 år sen flytta in i ens lägenheten/sälja den?
Kan man bo i attefallshuset?
Läste också nånstans att det tar ca 2 år för en fastighet att göras om till en kommersiellfastighet eller vad det heter.
Innevarande år samt nästkommande år.
Då skulle man kanske kunna försök hyra ut allt i 1 år? Sen göra om den i början på året och få ytterligare 2 år som privatbostad?

En fråga läste följande på SV
”Schablonavdrag kan göras för varje privatbostad på samma småhusenhet”

Jag tolkar det som att schablon avdraget får göras på båda lägenheterna?
Tror du det också kan göras på attefallshuset?

Tack på förhand.

Med vänlig hälsning,

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Lätt att svara på. Oberoende av typkod på fastigheten så skall uthyrning av tre lägenheter betraktas som näringsverksamhet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag är i en liknande situation som Kalle då jag via ett arv tar över en villa om mindre än en månad.
  Villan ligger centralt i Göteborg och jag tror mig kunna ta ut en hyra om 8000 / lägenhet kallt.

  Frågan är om jag vinner på att bygga en Bolundare för 7-800 000 och göra om fastigheten till en näringsfastighet eller om jag på något vis kan äga den privat och därmed kunna plocka ut mer kapital pga mer gynnsamma skatteregler för privat ägande kontra näringsfastighet.

  Jag ställer alltså frågan till Er vilken typ av ägande och brukande av fastigheten som är mest gynnsamt, antingen:

  Lånet för att köpa ut övriga ur testamentet: 1 600 000

  Gör om ägandet till en näringsfastighet. Renovera villan för 8-900 000 och bygg en bolundare för ca 800 0000. Inkomst ca 24 000/ månad.
  Äga villan privat och driva den som enskilt företag. Renovera villan för 8-900 000. Inkomst ca 16 000 / månad.

  STORT tack för hjälpen. Så mycket att sätta sig in i mitt upp i allt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-18 klockan 04:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.