GULD AVA
Sök:

GULD AVA

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Einar

ställde för sedan frågan: GULD AVA

Har efter rekommendation placerat ca 10% av kapitlet i GULD AVA eftersom jag vill sprida riskerna.

Fonden har stått ganska still eller ökat lite grann de senaste månaderna. Nu under veckans börsras så har den dock backat nästan 8%. Jag trodde att Guldet skulle stå emot bättre när börsen faller? Eller rör den sig lika som vanliga aktier.

Tacksam för svar.

Med vänlig hälsning Einar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Exakt hur värdet på guld rör sig är svårt att förutsäga. 90% av allt guld används till smycken och som ”investeringsguld”, två varor med det enda underliggande värdet att folk vill äga det.

Jag tror att du ska se guldet som en i stort sett oberoende variabel. Det samvarierar inte särskilt mycket med börsen. Du har kanske trott att guld alltid kommer gå upp när börsen går ner men det går inte att säga att det finns en sådan mekanism. Om du istället ser det som oberoende, då kan du vara beredd på att guld ibland går upp när börsen går ner, ibland går de ner samtidigt, ibland står guldet stilla trots att börsen rör sig och vice versa.

Poängen med att sprida sina risker över flera olika tillgångsslag är att rörelserna tar ut varandra. Börsen kan som du vet röra sig väldigt mycket både uppåt och nedåt. Över tid så får du närmre snittet ju fler oberoende tillgångar du har.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Emil för ett utförligt svar…
  Mvh Einar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bengt Kero

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-28 klockan 20:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.