Guld och Silver
Sök:

Guld och Silver

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Göran

ställde för sedan frågan: Guld och Silver

Hej.

sitter m en rikatillsammansportfölj som tagit en del stryk av senaste nedgången för guld o silver. Jag ligger lite tyngre i silver vilket gett lite extra skjuts nedåt tyvärr. Då jag försökt förstå dynamiken i detta stötte jag på youtubekanalen illuminati silver och fick där en vinkling av saken som jag inte hört förrut. Resonemanget går mycket kring att silver o guld är känsligt för dollarns rörelser. Dollar upp ger guld ner. I en artikel nämner du Mike Maloney Peter Schiff som auktoriteter på området tillhörande ett visst läger. Skulle vara intressant att höra vad du har att säga om denna kanal (Illuminati silver). Gärna ett till avsnitt om guld. Kanske lite om riskerna m guld på kort o lång sikt. Det jag sett o läst på bloggen har hittills mest handlat om guldets positiva egenskaper vid inflation. Nu är guld o silver ner 8 resp 15% i år.  Vore toppen med något som belyser detta.

Mvh Göran

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad betyder det att en valuta ”går upp/ned”? Jo, det betyder att den rör sig i förhållande till andra valutor. Det blir dyrare eller billigare att växla och även dyrare eller billigare att handla med andra länder i andra valutor.

Det är många länder som köper och säljer guld och silver. Därför bestäms priset av många olika valutor. Om en enda valuta går upp i förhållande till de andra då kanske priset inte ändras i de andra valutorna, för efterfrågan är ju lika stor i de andra länderna. Det vill säga att de flesta anser fortfarande att guldet är värt x i sin egen valuta, till exempel euro. Men om den egna valutan, till exempel dollarn, har tappat i värde så blir det dyrare att växla till sig x euro och dyrare att köpa guld ftån euroländer. Det gäller oavsett vilken valuta det är som rör sig. Man kan se det som att guld och silver har ett eget värde som är frikopplat från valutornas värde. Går den egna valutan ner så betyder det att ”valutan guld” går upp.

Det viktiga med råvaror i allvädersportföljen är för att diversifiera bort från aktiemarknaden. Guld och silver brukar behålla sitt värde även när marknaden går dåligt, för att man tror att det alltid kommer finnas ett behov av guld och silver samt för att utbudet är begränsat. Det är till och med så att i en krasch brukar många flytta sina tillgångar bort från börsen till guld och silver för att försöka rädda dem. Då går efterfrågan på dessa metaller upp och även värdet. Därför kommer du som redan äger metallerna att se den delen av portföljen gå uppåt. När du ombalanserar efter en börskrasch så säljer du därför när guldet är dyrt och köper aktier som är billiga. Detta har inte med valutor att göra eftersom du köpet globala aktier och därför är exponerad mot alla möjliga valutor även i aktiedelen.

Vad gäller Youtube-kanalen så hade jag aldrig litat på en källa som har ”Illuminati” i namnet. Det finns många konspirationsteorier om att världen styrs av hemliga sällskap. Illuminati påstås vara ett sådant sällskap där alla världens ledare och finansfamiljer håller möten för att bestämma hur det ska gå för den lilla människan. Dessa konspirationsteorier verkar ofta rikta in sig på att försöka förklara finanssystemen (eftersom pengar och makt hänger ihop), men det finns många tokigheter i deras förklaringar. Det blir lätt som i sekter där det börjar med ett litet korn av sanning som man sedan spinner vidare på med rena påhitt och felaktigheter tills man har en förklaring av samhället som inte alls stämmer. Liknande idéer sprids i Sverige på sajter som Vaken.se och Newsvoice, och representeras bland annat i Partiet De Fria. Ta det med en stora nypa aluminiumfolie.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej o tack för svar. Visst är namnet helgalet men resonemangen är intressanta.  Bla talas om att tillgång på silver över och under mark jämfört m industriellt behov och man  kommer fram till att silvertillgångar ovan jord täcker  marknadens behov för lång framtid. Många av dem som talar om ett framtida silverpris på  100USD eller mer alltid tar som skäl att det finns ett industriellt behov av silver som  kommer att öka  med den tekniska utvecklingen. Detta menar IS (Illuminati Silver) är fel, åtminstonne på några års sikt. Vad anser du om det?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”…man kommer fram till…”
  Vad kommer du själv fram till? Delar du deras uppfattning? I så fall håller ni med varandra. Kör på! Har du ingen aning? Då är du utlämnad till deras påhittade undersökningar och gissningar. Vad är denna kanals agenda? Vem står bakom? Hur tjänar de pengar? Har de nuvarande investeringar i silver de försöker få att gå åt ett visst håll?

  Tror du att de (Illuminati Silver) kan förutspå marknadens efterfrågan av silver? Vilken efterfrågan föresten? Den från industrin? Den hänger ihop med börskrascher och konjunktur – något som visat sig omöjligt att förutspå. Eller menar du efterfrågan från investerare, kanske från sådana som dig? Det är också kraftigt korrelerat med ovanstående börskrascher och konjunkturer, utöver rena infall och ”få för sig” saker för att de ser på youtube. Alltså MINST lika svårt att förutspå.

  Om efterfrågan på silver hade gått att förutspå på ett sätt som delas på youtube, och det visar sig ha en uns av sanning, kan man göra antagandet att detta redan för länge sedan är ”inprisat” och inte är något du kan marknadstajma på.

  De kan ha rätt. De kan ha fel. De har gissat lika mycket som alla andra, och du kan också få rätt om du följer deras råd / filosofi, eller så får du fel. Vem vet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sven

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-07 klockan 23:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.