Guld skakigt när ränta går upp?
Sök:

Guld skakigt när ränta går upp?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kalle

ställde för sedan frågan: Guld skakigt när ränta går upp?

Hej

Jag läste en artikel (på aftonbladet) där några kända namn uttala sig om guld. Dock reagera jag på nedan citat
”Christian Kopfer ser framför allt två orostecken på den gyllene himlen.
– Det första är att centralbankerna skulle bli mindre expansiva och det andra om vi får stigande räntor i världen. Får du det är det ett tecken på att marknaden börjar bli rädd för riktig inflation och då kommer centralbankerna vara tvungna att höja sina räntor. Det är livsfarligt för guldet, säger han”
Varför är höjda räntor ”livsfarligt” för guldpriset? Jag har fattat att guld är bra att äga då inflationen ökar men jag förstår inte kopplingen till räntan. Någon som enkelt kan förklara?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Folk köper guld eftersom det sägs att det är ett bra skydd mot inflation (vilket kanske inte längre stämmer). Om räntorna höjs säljer folk guld och köper räntor istället. Orsaken är att räntor har lägre risk och inte är så volatilt som guld.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

– Det första är att centralbankerna skulle bli mindre expansiva och det andra om vi får stigande räntor i världen.”

 

Hela vår ekonomi bygger på stimulanser och låga räntor.

Ta bort dessa och hela systemet imploderar.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-10 klockan 11:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.