Guld via certifikat GULD S (SEB)
Sök:

Guld via certifikat GULD S (SEB)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mr J

ställde för sedan frågan: Guld via certifikat GULD S (SEB)

Hej alla trevliga läsare på Jans fantastiska blogg!

Jag har en liten fundering kring certifikatet GULD S utfärdat av SEB som går att köpa på Avanza. I och med att många ETF:er nu försvinner på grund av de nya regleringarna vill jag titta på mina alternativ för investeringar i guld och Jag har inte någon tanke på att köpa det rent fysiskt utan vill se det på min depå, därav intresset för denna produkt.

Är det någon som har erfarenhet från detta certifikatet och som kan kan dela med sig av sina tips och idéer?

Är det courtage på certifikat eller är det ”gratis” som vid månadssparande av fonder?

Mvh

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag skulle inte se certifikat likvärdigt med ETF:er då det (precis som Jakob skriver) följer terminspriset. En ETF med fysisk uppbackning i metallen är den mest rekommenderade formen av guld ETF och i nuläget har Nordnet flera sådana. Vill man hålla sig till Avanza finns fonden Pacific Precious A med exponering mot ädelmetaller i utbudet. Intervju med förvaltaren Eric Strand finns här, kanske kan hjälpa dig få en uppfattning om ifall den fonden är något för dig:

Investera i guld? Om guldets vara eller icke vara i sparandet…

Dessa ETF:er med fysisk uppbackning vet jag finns på Nordnet annars:

– ETFS Physical Gold (VZLD), valv i London.
– ETFS Physical Swiss Gold (GZUR) (Nordnet)Valv i Zurich
– Xetra-Gold (4GLD) Valv i Frankfurt
– ETFS EUR Daily Hedged Physical Gold (GBSE). uppbackad, följer indexet MS Long Gold Euro Hedged, valutahedgad. Valv i London

Sammanfattning av min åsikt: Bättre att skapa en ny depå på Nordnet för att kunna handla med uppbackade ETF:er eller välja t.ex. ovanstående fond än att köpa certifikat.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

 

Det viktigaste att veta är att du INTE får exponering mot spotpriset utan mot terminspriset. SEB köper och säljer terminer hela tiden (för att de inte skall gå till förfall och de då få fysisk leverans av guld).

Det innebär att du inte skall förvänta dig att priset rör sig som spotpriset på guld då de kan gå åt helt olika håll.

SEB tar en årlig avgift om 0.60% om jag inte läst fel samt eventuellt ett räntepåslag men har inte orkat läsa hela deras prospekt.

Du betalar ett courtage som vi aktieaffär när/om du köper deras certifikat.

Mvh,

Jakob

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

På Avanza kan du handla TRACK GULD AVA courtagefritt om du köper för mer än 1.000 kr.

https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/619767/track-guld-ava

Det är inget värdepapper jag personligen skulle vilja ligga tungt i den dagen skiten träffar fläkten, men det kan ändå användas för att toppa upp sitt guldinnehav och underlätta ombalanseringar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-05 klockan 13:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.