Är det smart köpa guld för 100 000 kr för långsiktigt sparande?
Sök:

Är det smart köpa guld för 100 000 kr för långsiktigt sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hansen

Den här artikeln publicerades 2017-04-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Är det smart köpa guld för 100 000 kr för långsiktigt sparande?

Hej Jan!
Jag har 100000 som jag tänker mig att investera på lång sikt är då guld ett alternativ i dagsläget.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det beror på vad syftet är med ditt guld och vad du tänker. Jag skulle inte rekommendera det som den enda sparformen. Guld är egentligen en ganska dålig investering – den ger ingen årlig avkastning och den har ingen tillväxt likt exempelvis ett företag.

MEN, däremot är guld:

 • En värdebevarare – köpte du en bil för 7 200 kr 1910 hade det guldvärde på ca 4,4 kg. Sedan dess har pengars värde urholkats så mycket att du idag inte en skulle få ihop ett par däck för kontanterna. Däremot har de 4,4 kg guld behållt sitt värde och du skulle idag får fyra nya Fordar för 4,4 kg guld.
 • Försäkring – lite beroende på hur konspiratorisk man vill vara så ser jag guld som en försäkring både mot inflation, politiker och centralbank.
 • Pengar i sin ursprungsform – utan att gå in för mycket på det så är guld faktiskt pengar enligt den grundläggande definitionen enligt nedan, våra vanliga pengar (fiat-valuta) är inte det:
  • Fungera som bytesmedel (Medium of Exchange)
  • Fungera som en enhetlig måttstock för priser, vinster, tillgångar etc. (Unit of account)
  • Vara värdebevarande (Store of value)

Jag brukar normalt inte rekommendera att investera i guld om man inte redan har ett annat sparande. Handelsbanken rekommenderade för ett par år sedan att ha mellan 8 – 15 % procent av sitt sparande i guld. Det är en tumregel som jag gillar och verkligen kan rekommendera. Enligt RikaTillsammans-portföljen har man lite mer, upp till 25 % men då har man verkligen spridit riskerna i olika korgar.

Slutligen, om du ska köpa guld så rekommenderar jag alltid att köpa guld i följande ordning:

 1. Allokerat guld (som du äger fysiskt men förvarar av tredje part för din räkning)
 2. Fysiskt guld (som du har hemma eller i bankfack)
 3. Pappersguld (via en börshandlad fond hos Avanza eller Nordnet)

Jag själv har i princip testat alla sätten som finns att köpa guld och använder i dag i princip bara följande tre leverantörer:

Jag har skrivit rätt mycket om guld i följande artiklar:

Disclaimer: om du använder någon av leverantörslänkarna så utgår en liten affiliate-ersättning till mig. Jag rekommenderar aldrig något som jag själv inte gör eller använder. Läs mer.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man nu tror att guldet ska gå upp är det inte då bättre att placera i några bra guldgruvebolag (ev via fond som väljer ut de bästa guldgruvebolagen över hela världen). Gruvbolagens värde stiger mer i procent än fysikst guld då deras vinst ökar snabbare än guldpriset då deras kostnader för att bryta guld inte stiger i procent när guldpriset går upp. Via guldgruvebolag får man en hävstång. Istället för 25% i fysiskt guld kan man placera kanske 10-15% i guldgruveaktier.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Skönborg
 2. Vit pil

  Njae, jag skulle säga att det beror på vad du vill uppnå. Guldbolagen har en stor risk/volatilitet och beter sig mer som aktier än som inflationsskydd/försäkring som jag t.ex. personligen använder guldet som.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej!

  Kan du rekommaendera några svenska leverantörer av guld, NGS, Guldcentralen tex?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Vendela Tengroth-Lamm
 4. Vit pil

  Jag har inte använt dem själv, så jag vågar inte riktigt uttala mig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej!

  Jag har använt Tavex och fungerade utmärkt, är försäkrat tills du hämtar ut det personligen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, jag har läst att många använder sig av Auvesta och även Bullion Vault. Men hur kan vi försäkra oss om att de bolagen har fysiskt guld i valvet och inte bara är luft?

Jag känner en viss respekt till bolagen eftersom du rekommenderar dem öppet och har testat dem. Kan du ge i lite mer detalj hur en investering under 20år kan se ut i ett av dessa bolagen?

Finns det motpartsrisker i att investera i fysiskt guld hos dessa?
Alltså att vid en framtida kris, de tar allt guld och sticker? Etc..

Jag är kanske en madrass människa. :P

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Marco!

  Jag skulle rekommendera att köpa det fysiskt själv om det inte handlar om gigantiska summor som kan vara svårt att förvara själv. När du köper guld via en hemsida som t.ex Tavex, så är det försäkrat tills du hämtar ut det.
  Sedan kan du välja själv om du vill förvara det hemma eller i ett bankfack, du har själv mer kontroll på detta sätt och slipper motpartsrisken.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-02 klockan 10:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.