guldpris
Sök:

guldpris

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jan Svanberg

ställde för sedan frågan: guldpris

Vad håller Bullion för priser jämförelsevis med Tavex (ex Pamp Fortuna 100 ggr.)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du med Bullion menar Bullion Vault så ser du handeln live här:
https://www.bullionvault.com/gold_market.do#!/orderboard

I skrivande stund är skillnaden mellan köp- och säljkurs mindre än 1 promille, men det kan naturligtvis ändras vilken sekund som helst. Den låga spreaden tyder på att det är en väl fungerande marknad, där köpare och säljare är överens om vad guld är värt och att det finns mycket guld både att köpa och sälja. Det går att handla dygnet runt, men det kan möjligen vara lite konstigare priser när börserna är stängda – vilket även kan vara till din fördel. Detta beroende på att det inte finns något väldefinierat världsmarknadspris, framför allt när börserna är stängda.

https://tavex.se/guld/100-gram-pamp-investeringsguldtacka/

På Tavex är skillnaden mellan köp- och säljkurs för en 100-grammare tydligen knappa 4 %, det vill säga avsevärt högre än på Bullion Vault.

Men på Bullion Vault måste du betala 0,5 % i avgift när du köper eller säljer, förutsatt att du inte handlar för mer än 75.000 USD i taget, för då blir det billigare. Om du inte sätter in USD behöver du även betala en valutaväxlingsavgift vid själva köpet. Det kan som EU-innevånare vara billigare att skicka EUR och ta växlingskostnaden om du inte sätter inte ett stort belopp, men där får du lusläsa din banks prislista. Huvudalternativet är förmodligen att sätta in EUR eftersom EUR-betalningar inom EU brukar vara avgiftsfria på banken. På ditt Bullion Vault-konto finns även ett inbyggt USD-konto, så du kan sälja metaller i USD och slipper då växlingsavgiften både vid försäljningen och framöver när du köper mer metall igen med dessa pengar.

Å andra sidan måste du betala frakt för att få hem guldet från Tavex, om du inte hämtar ut det på plats.

På Bullion Vault kan du handla enstaka gram (man handlar alltid hela gram) och du får lika fint kilopris som de som handlar stora mängder. Courtaget är 0,5 % även för engramsordrar, så det finns finns av den anledningen ingen anledning att köpa mycket på en gång.

För jämförelse: Om du köper en 2,5 grams-tacka på Tavex har du en spread på i runda slängar 40 %.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svarat!
  Snyggt jämfört mellan dessa två alternativ!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-20 klockan 11:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂