"gult ljus på börsen"?
Sök:

”gult ljus på börsen”?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: ”gult ljus på börsen”?

Hej!

Sålde nyligen de fondandelar som jag fått via sparande från föräldrarna under uppväxten pga ffa för höga förvaltningsavgifter. Fick där cirka 180 000 av mitt totala sparande på ca 250 000.

Tänker mig nu att dela upp enligt 4-hinkarteorin med en mindre buffert och sedan hälften i målspar mot eventuellt boende inom 3-5 år och resten på 15+ år.

I nuläget, med en dyr börs, höga skulder mm som det varnas för är nu frågan hur jag ska investera pengarna?

1. Gå in direkt med alla pengarna i en strategi som jag väljer utifrån tesen ”jag ombalanserar ju bara så pengarna är redan i börsen egentligen.

2. Lägga in en del varje månad (5000-10000?) i strategin.

3. Avvakta med pengarna enbart på kontot i väntan (som kan bli kort/lång..) enligt matten att efter en förlust så krävs en högre vinst för att vara tillbaka på noll igen.

Tack för svar! Och tack, Jan, för en väldigt bra blogg! Ser fram emot fikatillsammans i mars!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Andreas!

Eftersom du har plockat ut sparande från ett AF-depå, så kommer du bli beskattad för eventuell vinst, se till att ha detta till hands när väl deklarationen kommer.

Sedan har du, som du säger, egentligen redan lagt in pengarna tidigare på börsen genom månadssparande.
Därför tycker jag att alternativ 1 passar bäst. Annars blir det att du försöker tajma marknaden och i stora drag så brukar det vara en förlustaffär.

Detta är hur jag hade gjort!

Sedan tycker jag att din plan med hinkar låter bra, bygg upp den med en justerad risk efter tidshorisont så blir det jättebra!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-27 klockan 18:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.