Haft tur att komma över en smärre förmögenhet.
Sök:

Haft tur att komma över en smärre förmögenhet.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kluven

ställde för sedan frågan: Haft tur att komma över en smärre förmögenhet.

Hej!

Jag har nyligen fått ett relativt bra problem. För några månader sedan fick jag en större summa till mitt förfogande och jag är ute efter lite tips från dig huruvida jag kan/ska placera dom. Jag vet att det finns väldigt många sätt att göra det på och det är det som gör mig fundersam. Min plan är att placera ca 70% i 6 olika aktiebolag som jag tror på, på lång sikt. Det jag däremot inte kan bestämma är huruvida jag skall placera resterande 30%. Tanken är att dessa skall fungera som en kontantinsats för min nästa lägenhet och därmed vill jag inte låsa dom i allt för hög risk eller under allt för lång tid. Min plan är att jag skall ha tillgång till dessa 30% om 2-3 år.

Mina tankar har vandrat mellan företagsobligationer, räntefonder, lendify och tessin.

Vad har jag missat och vad tror du kan maximera min vinst samtidigt som jag tar minst risk? (frågan alla ställer sig, jag vet).

 

Tack på förhand!

Med vänliga hälsningar, kluven.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Beroende på din vana och hur stor summan är så skulle jag avråda från att bara investera i sex bolag. Du tar en enormt stor risk i ett sådant scenario.

Jag skulle även rekommendera att ta kontakt med en oberoende rådgivare som t.ex. Henrik Tell som har varit med i ett par avsnitt såsom:

Pengar som du ska ha tillgängligt om 2-3 år så skulle jag rekommendera sparkonto med insättningsgaranti som tidigare talare har sagt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Den 16 september publicerade Jan ett podavsnitt där han och Caroline gick igenom olika sparräntor (https://rikatillsammans.se/basta-sparrantan/ ). För det är någonstans där du vill lägga pengarna som ska till en insats. Alltså inte (eller en väldigt liten andel, kanske 10-20% på sin höjd) på aktiemarknaden eller tillgångsslag med liknande riskprofil.

Du kan t ex titta på en ränte-trippel som de pratar om i avsnittet, kombinera kanske med sparränta genom akelius spar och lägg 10-20% på aktier om du vill det. OBS! Eftersom du skriver att du snart sannolikt vill använda pengarna till en insats på ett bostadslån skulle jag säga att du bör räkna på ifall du kan förlora den summan från totalen. Tumregeln alla borde följa (men långt ifrån alla följer, jag själv delvis skyldig här) lyder:

”Placera bara pengar på börsen som du har råd att förlora”

Sen kan du se det så här: eftersom du har en större summa där delar av beloppen ska exponeras mot börsen, ta lite från dessa pengar om du behöver lite extra till din insats. Det handlar alltså om mental bokföring om du vill ”tilldela” en viss del av pengarna som ”ska” gå till insatsen på aktiemarknaden. I praktiken har det ingen betydelse så länge du inte utsätter dig för mer risk än vad du klarar.

Fundera även på följande enligt samma resonemang som huruvida man faktiskt behöver en buffert: Hur mycket kan du kan ta i t ex ett privatlån som du kan betala tillbaka inom rimlig tid utöver bostadslånet? Kan du ta 50 tkr i privatlån och betala tillbaka det i rimlig tid (t ex ett år)? Isf kanske pengarna gör mer nytta på börsen? Personligen tycker jag inte du ska utsätta dig för den risken med tanke på att du ställer frågan om hur du ska allokera. Detta skriver jag i all välmening. Jag kan också ha läst in mer i ditt inlägg än vad som finns där och därför låter jag detta stycke vara kvar.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Vill bara tillägga att om du ska göra en aktieportfölj med 70% av pengarna, så bör du sprida bolagsrisken lite mer än 6 bolag, 10-15 bolag att föredra.

  Sedan om du ska använda pengarna inom en snar framtid, så ska dom inte ligga på börsen, börsen är för pengar som ska investeras på lång sikt, gärna över 10 år.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-24 klockan 21:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂