Haft tur att komma över en smärre förmögenhet.
Sök:

Haft tur att komma över en smärre förmögenhet.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kluven

ställde för sedan frågan: Haft tur att komma över en smärre förmögenhet.

Hej!

Jag har nyligen fått ett relativt bra problem. För några månader sedan fick jag en större summa till mitt förfogande och jag är ute efter lite tips från dig huruvida jag kan/ska placera dom. Jag vet att det finns väldigt många sätt att göra det på och det är det som gör mig fundersam. Min plan är att placera ca 70% i 6 olika aktiebolag som jag tror på, på lång sikt. Det jag däremot inte kan bestämma är huruvida jag skall placera resterande 30%. Tanken är att dessa skall fungera som en kontantinsats för min nästa lägenhet och därmed vill jag inte låsa dom i allt för hög risk eller under allt för lång tid. Min plan är att jag skall ha tillgång till dessa 30% om 2-3 år.

Mina tankar har vandrat mellan företagsobligationer, räntefonder, lendify och tessin.

Vad har jag missat och vad tror du kan maximera min vinst samtidigt som jag tar minst risk? (frågan alla ställer sig, jag vet).

 

Tack på förhand!

Med vänliga hälsningar, kluven.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Den 16 september publicerade Jan ett podavsnitt där han och Caroline gick igenom olika sparräntor (https://rikatillsammans.se/basta-sparrantan/ ). För det är någonstans där du vill lägga pengarna som ska till en insats. Alltså inte (eller en väldigt liten andel, kanske 10-20% på sin höjd) på aktiemarknaden eller tillgångsslag med liknande riskprofil.

Du kan t ex titta på en ränte-trippel som de pratar om i avsnittet, kombinera kanske med sparränta genom akelius spar och lägg 10-20% på aktier om du vill det. OBS! Eftersom du skriver att du snart sannolikt vill använda pengarna till en insats på ett bostadslån skulle jag säga att du bör räkna på ifall du kan förlora den summan från totalen. Tumregeln alla borde följa (men långt ifrån alla följer, jag själv delvis skyldig här) lyder:

”Placera bara pengar på börsen som du har råd att förlora”

Sen kan du se det så här: eftersom du har en större summa där delar av beloppen ska exponeras mot börsen, ta lite från dessa pengar om du behöver lite extra till din insats. Det handlar alltså om mental bokföring om du vill ”tilldela” en viss del av pengarna som ”ska” gå till insatsen på aktiemarknaden. I praktiken har det ingen betydelse så länge du inte utsätter dig för mer risk än vad du klarar.

Fundera även på följande enligt samma resonemang som huruvida man faktiskt behöver en buffert: Hur mycket kan du kan ta i t ex ett privatlån som du kan betala tillbaka inom rimlig tid utöver bostadslånet? Kan du ta 50 tkr i privatlån och betala tillbaka det i rimlig tid (t ex ett år)? Isf kanske pengarna gör mer nytta på börsen? Personligen tycker jag inte du ska utsätta dig för den risken med tanke på att du ställer frågan om hur du ska allokera. Detta skriver jag i all välmening. Jag kan också ha läst in mer i ditt inlägg än vad som finns där och därför låter jag detta stycke vara kvar.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.