Hålla koll på utgifterna!
Sök:

Hålla koll på utgifterna!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David

ställde för sedan frågan: Hålla koll på utgifterna!

Hej!

Vi har följt ”Rika Tillsammans” i ett par år nu och det har verkligen hjälpt oss när det kommer till sparande, investeringar och hur man ska tänka när börsen går upp och ner. Vi avsätter en stor del av vår lön i ett månadssparande och investerar enligt en strategi. Men vi skulle nu vilja få hjälp med att få mer koll på våra utgifter. De fasta kostnaderna som bolån, försäkringar, abonnemang, mm har vi god kontroll över men med all övrig konsumtion är det lite mer vilda västern. Trots att vi tjänar bra så är pengarna på lönekontot ofta slut ett tag innan löning. Känslan är att pengarna alltid tar slut men att vi inte riktigt vet vad vi har gjort med dom. Planen är nu att kartlägga detta och sedan skapa utrymmen och budgetar för olika typer av konsumtion. Och här behöver vi hjälp. Vad finns det för verktyg för att få koll på sina utgifter? Det behöver vara ett enkelt verktyg med en låg tröskel där alla utgifter kan registreras och kategoriseras. Helst helt automatiskt men det kanske är en utopi? Vi gör våra köp med betalkort kopplat till lönekonto samt ett par andra kreditkort för matköp och kostnader kopplat till bilen. Tacksam för hjälp och tips!

//David

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej David!

Jan har exakt en sådan app under beta-version just nu, om du mailar honom på janATrikatillsammans.se så skulle jag tro att han löser så att du kan få vara med och testa den!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vi har precis dragit igång med ”Buddy – Budget & Utgifter” som jag gillar mycket. Vad kan Jans app göra som inte Buddy gör tror du?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag var på väg att ställa samma fråga här idag när jag såg din inlägg.  Kul.  Jag har precis börjat följa bloggen och är just nu försöka få ihop ekonomin och spara till bufferten.  Vi känner också att vi höftar alla utgifter varje månad och att pengarna tar slut typ dagen innan lönen kommer.  För ett par år sedan hade en liten kris och jag var tvungen att låna pengar av min bror som hade krav på att vi gjorde en budget med hjälp av en enkel Excel dokument som räknade om hela tiden hur mycket pengar vi hade i förhållanden till kommande utgifter.  Det krävde att jag manuellt matade in all data men det var en riktigt bra känsla att kunna förhålla sig till verkliga summor.  Efter vi kom på fötterna igen slutade jag med budgeten men nu förstå jag den överblicken behövs ifall vi ska klara av först bufferten och så småningom 4 hinkarna.

Jag har kollat på Buddy också men vill inte behöver betala en månadsavgift.  Kanske även jag kan kolla med Jan ang. beta test av hans egen verktyg?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja men maila Jan så får du säkert också en inbjudan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ladda ner gratis-appen Tink. Den ansluter sig till många (dock inte alla) banker. De vanligaste i sverige finns ju. Sedan laddar den transaktionerna för något år bakåt och klassar dem automatiskt. De som den inte kan klassa frågar den dig om. Jag skulle rekommendera att du ändå går igenom allt, även det som den klassat själv, för att se om det är rimligt. Det blir långt ifrån alltid rätt automatiskt…

Sedan kan du se diverse olika diagram över vart pengarna tar vägen, både enskilda månader och över tid.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-16 klockan 15:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.