Hållbar globalfond presterar bättre?
Sök:

Hållbar globalfond presterar bättre?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas Karlsson

ställde för sedan frågan: Hållbar globalfond presterar bättre?

https://www.expressen.se/dinapengar/aktier-och-bors/siffror-avslojar-fossilfritt-ger-hogsta-avkastningen/

 

Hej

I länken ovan förklarar Johanna Kull hur det har varit bättre att välja en global fond som exkluderar bolag som inte följer riktlinjer för ESG. Handelsbanken global index crit har gått allra bäst av dem hon tipsar om. Dock ligger denna fond högre i pris (0,43%) jämfört med Avanzas brutalt billiga global fond på 0,11%. Handelsbankens fond följer MSCI ACWI Select Global Norms and Criteria Index. Jag har idag Avanzas global fond och går nu i tankar om att göra det mer hållbara valet, vad tror ni om detta?

 

Mvh Andreas Karlsson

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej.

Det är lätt vara, efterklok och gå på 3 årssikt historik. Ingen som vet om framtiden. Klart att Johanna Kull presenterar i tidningar att det är bättre köpa dyrare fond då Avanza tjänar mer på det. Bäst och säkrast är hålla sig till Avanza Global/LF Global indexnära och låta bli läsa reklam dagligen. Automatisk månadssparande och läs sport artiklar istället för börsbrus dagligen.

Mvh. JK

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns många bra etiska och hållbara globalfonder att välja mellan, varav en del är relativt billiga index- eller indexnära fonder – inte bara de fem som Johanna presenterade, varav den som har gått bäst var Öhman Global Hållbar som man kan få billigast hos SAVR med 0,87%. Ännu billigare är Öhman Global Marknad Hållbar som man kan få billigt också genom Lysa, men då får man 20% svenska hållbara fonder på köpet.

Men som sagt, det finns många fler bra alternativ att välja mellan – man får akta sig för de sämre. Och när hållbart inte längre behöver betyda sämre avkastning så varför inte? Jag har svårt att hitta några tunga rationella argument emot. Riskspridningen blir något mindre när man plockar bort de värsta syndarna ur fonden, men det kan man kanske leva med.

Det har också varit långa diskussioner om hur etiska och hållbara de gröna fonderna är egentligen. Man kan nog säga att finns grader också i helvetet. Man får ta det onda med det goda (eller tvärtom, om man har den läggningen).

Det är inte lätt att vara en bra människa när det gäller det ekomiska.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

som passiv sparare behöver du aldrig ta ställning till framtiden. bra bolag kommer per automatik sorteras in i stora breda index och dåliga bolag kommer per automatik sorteras ut.

klart om du vill spekulera i framtiden, köp en liten position etisk fond och lägg i lekhinken

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man vill investera i etiska och hållbara fonder handlar det nog mer om samvete än spekulation med syftet att maximera avkastningen.

  Man får förstås välja etiska och hållbara fonder med omsorg, men det finns många bra etiska fonder som ger också bra avkastning, och inte bara bland globalfonder. Många har nog inte ens tänkt på att till exempel Spiltan fonder följer ESG. Proethos Fond är inte så dyr heller, men den kanske hör till lekhinken.

  Om man får ont i magen av hållbara fonder kan man välja något annat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

ESG är bara ett nytt sätt för förvaltare att kunna ta betalat för aktiv förvaltning igen.

 

Gross market return, minus costs, equals net return for investors as a group.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

SPP Global Plus är fossilfri och presterar bra!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-21 klockan 20:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.