Hållbar modell för 20 års sparande?
Sök:

Hållbar modell för 20 års sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adrian

Den här artikeln publicerades 2017-08-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hållbar modell för 20 års sparande?

Hej,

Jag har tittat runt en del på sajten och då speciellt på rika tillsammans – portföljen. Med utgångspunkt i den, har jag snickrat på en portfölj designad för 20 år som jag gärna skulle ha haft er feedback på.

Fördelningen ser ut som följer med ett större engångsköp med 25% fördelning i varje sektor och med ett månadssparande med samma fördelning.

Aktier:

Spiltan Global 25%

Spiltan Global Investment 45%

Swedbank robur access Asien 30%

 

Långa obligationer:

AMF räntefond lång 25%

DNB Obligasjon 25%

KLP Obligasjon 5 år 25%

SPP Obligasjonsfond 25%

 

Korta obligationer:

Spiltan räntefond Sverige: 30%

DNB Likviditet 20 40%

DNB Kredittobligasjon 30%

 

Tillgångar:

Guggenheim S/P global water index ETF 50%

Market Vectors Agribusiness ETF 15%

SPDR S&P Aerospace & Defense ETF 15%

Vanguard REIT Index Fund Investor Shares 20%

 

Vad tror ni? Är det här en hållbar modell för att slippa oroa sig nämnvärt för svängningar i marknaden? Jag är inte ute fter vinstmaximering, men snarare en sund investering som kan ge mig 6-9% i avkastning och fram för allt inte backa nämnvärt.

På förhand tacksam för svar.

Adrian

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Adrian!

Tänkte gå igenom steg för steg.

Aktier:
Spiltan Global 25%
Spiltan Global Investment 45%
Swedbank robur access Asien 30%

Det är hög risk då du har stor exponering mot Asien, men det kanske är ett aktivt val? Vill du dra ner på risknivån kan du öka den globala exponeringen.

Långa obligationer:
AMF räntefond lång 25% Svenska
DNB Obligasjon 25% norska obligationer
KLP Obligasjon 5 år 25% Norska räntepapper
SPP Obligationsfond 25% Värdepapper utfärdade i Svenska kronor

Det är bra alternativ, dock är det enbart Norge och Sverige så du skulle kunna öka den geografiska spridningen genom att ha exponering mot t.ex. Euro eller dollar.

Korta obligationer:
Spiltan räntefond Sverige: 30% Sverige
DNB Likviditet 20 40% Norge
DNB Kredittobligasjon 30% Norge

Även här exponering mot Sverige, Norge. T.ex den tredje innehåller fortfarande obligationer och inte direkt korta räntor, vill du ha exponering mot sådana också?

Tillgångar:
Guggenheim S/P global water index ETF 50%
Market Vectors Agribusiness ETF 15%
SPDR S&P Aerospace & Defense ETF 15%
Vanguard REIT Index Fund Investor Shares 20%

Ett problem dyker upp direkt med dessa fyra. De är amerikanska ETF:er och dessa kan vi inte längre handla med i Sverige. Om vi sedan ska titta på vad de innehåller så är det skillnad från RikaTillsammans-porföljen som innehåller bl.a. guld. Du kan självfallet ha denna exponering om du vill, men den kommer skilja sig rejält från modellportföljen. Guld t.ex. är en värdebevarare när det är hög inflation, vilket dessa tillgångar inte motsvarar på samma vis. Det blir även högre volatilitet i sådan här ETF:er än guld om man tittar på historik.

I stora drag så är risken i denna högre än RikaTIllsammans-portföljen, sedan så kanske det även är meningen?

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-19 klockan 08:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.