Hållbar och etisk version av Permanenta Portföljen
Sök:

Hållbar och etisk version av Permanenta Portföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Aron Kerenyi

ställde för sedan frågan: Hållbar och etisk version av Permanenta Portföljen

Jag undrar om någon här har funderat på en hållbar/etisk/grön version av permanenta portföljen (förvaltningsavgift i parentes):

1, Aktie-delen har flera bra alternativ:

Global: SPP Global/Europe//Tillväxt Plus (0,41), Handelsbanken Global (/Småbolag) Index Criteria (0,4), Öhman Global Marknad Hållbar (0,47), SEB Etisk Global (0,46), SPP Global Solutions (0,76),Länsförsäkringar Fossilsmart (0,7)

Sverige: PLUS Småbolag Sverige Index (0,4), SPP Sverige Plus (0,3)

2, Korta obligationer: SPP Grön Obligationsfond (0,31), Öhman Grön Obligationsfond (0,63), Swedbank Ethica Obligation Utd (0,4), SEB Green Bond D EUR (0,48), Swedbank Robur Ethica Global MEGA (0,72)

3, Det är i princip endast stater som ger ut långa obligationer. Enligt ClimateBonds.net skulle det nu finnas flera hållbara statliga obligationer ute: https://www.climatebonds.net/2019/04/netherlands-climate-bonds-certified-sovereign-green-bond-eur4-6bn-initial-goal-20-year-term Har ni någon koll på om det finns fonder som handlar dem?

4, Guld är en kontroversiellt del iom att dess framställning är långt ifrån miljövänlig. Enl en 2017 rapport (Gold and climate change: An introduction) ger produktionen av 1g guld (som idag kostar runt 400 SEK) upphov till 38,1 kg CO2. 100.000 SEK i guld betyder alltså 9,5t CO2. Dock är detta utsläpp som redan har skett, inte pågående som vid investering i fossil-branchen. Guld-industrin påstår också ett en nyproducerad gram guld innebär idag ett betydligt lägre miljöpåverkan. Skulle man istället välja då inflationsskyddade räntefonder (då är problemet samma som ovan)?

 

Har någon annan funderat också på detta? Har ni några kloka åsikter?

Hälsningar,

Áron

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har funderat en del på det och tänkte göra en artikel inom de närmsta veckorna om RikaTillsammans-portföljen, jag ska se om jag kan säga något klokt då. För spontant så kan jag inte det nu. Tyvärr.

Men någon annan kanske kan hjälpa till?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-02 klockan 14:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.